Реклама / Ads
18| 5098 |08.10.2023 СВЯТ

Кризата в Израел продължава. Част от сънародниците ни вече са на българска земя

.
Над 50 български граждани бяха блокирани в Тел Авив. В момента част от сънародниците ни вече са на българското летище в Израел, където продължава да има напрежение между правителството и групировката "Хамас".
 

"Чухме, че над 5000 ракети са били изстреляни наведнъж. На летището има много голям ред, всичко изглежда под контрол. Убедиха ни, че там е най-безопасното място. Уплашихме се за живота си. Особено като ни пуснаха видеа как терористите влизат в домовете на хората, как взимат колите им. Още сме в шок", заяви Калина - една от българктите, пристигнали с пътнически полет пред медиите малко след кацането си на родна земя.

 

Всеки момент се очаква правителственият самолет да излети от Йерусалим с останалите ни сънародници, които са блокирани.

 

Авиокомпанията Wizz Air обяви, че отменя полетите си от и до Тел Авив. Wizz Air препоръчва на пътниците, които са направили резервацията си чрез туристическа или онлайн агенция, да се обърнат към нея за промени в своите резервации. Авиокомпанията ще продължи да следи ситуацията отблизо и е във връзка със съответните власти. 

 

Близо 24 часа след изненадващата и най-масова от 50 г. насам атака на "Хамас" равносметката е стотици убити и десетки, държани като заложници в Газа. Съобщава се за над 500 загинали. Около 300 жертвите в Газа са от израелска страна, докато другите 200 са палестинци. Над 1600 други са били ранени. Сред заложниците са деца, възрастни и жени.

 

Продължават боевете в Южен Израел между бойците на Хамас и израелските отбранителни сили. Има също така няколко съобщения за нощни въздушни удари в Газа. Премиерът Бенямин Нетаняху заплаши да прекъсне доставките на електричество в Ивицата Газа.

 

Атаката беше широко осъдена от международната общност. "Хамас" твърди, че имат подкрепата на Иран. Саудитска Арабия призова за незабавно спиране на ескалацията, заявявайки, че многократно е предупреждавала за опасностите, произтичащи от "продължаващата окупация“.

 

През нощта израелската армия си възвърна контрола над полицейски участък в Сдерот близо до границата с ивицата Газа, който беше превзет от палестински екстремисти. След операцията на израелската полиция 10 бойци са били убити.

 

Палестинската въоръжена групировка Хамас предприе най-голямата си атака срещу Израел в събота с ракетни удари, убийства и вземане на заложници.

На свой ред Израел нанесе ответна вълна от въздушни удари по Газа.

 

Израел контролира въздушното пространство над Газа и нейната брегова линия и ограничава кой и какви стоки да влизат и излизат през граничните пунктове. Много хора обвиняват правителството на Бенямин Нетаняху за масовото разделение между хората, довело до покачване на напрежението.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4567 |07.10.2023 Шест жертви вследствие на безредици в затвор в Еквадор . 1| 5145 |06.10.2023 Иранската активистка Наргес Мохамади спечели Нобеловата награда за мир . 0| 5009 |06.10.2023 Еквадорските власти спипаха близо 14 тона наркотици . 2| 5091 |06.10.2023 Тръмп твърди, че не може да бъде съден, тъй като президентите на САЩ имат имунитет срещу обвинения

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads