Реклама / Ads
1| 5758 |04.10.2012 СВЯТ

Мит Ромни vs. Барак Обама

.
Мит Ромни е победителят според зрителите в първия диспут в град Денвър, щата Колорадо между кандидат-президентите на САЩ. До изборите на 6 ноември остават още два дебата.
 

На дебата кандидатите отговаряха на въпроси, свързани с вътрешната политика на страната, сред които – въпроси на икономиката, повишаването на заетостта, намаляването на бюджетния дефицит. Диспутът бе наблюдаван от около 50 милиона американци.

Барак Обама започна с поздрав за съпругата си Мишел с 20-годишнината от сватбата им. Ромни, на свой ред, поздрави Обама и съпругата му с празника.

В своята встъпителна реч Ромни многократно отрече да планира намаляване на данъците на богатите слоеве на населението. На свой ред Обама каза, че планът на неговия опонент повтаря катастрофалните грешки на политиката на бившия президент на САЩ Джордж Буш.

“Въпросът сега, не е в това, къде сме били, а накъде отиваме... Мисля, че трябва да инвестираме в образованието и обучението. Мисля, че за нас е важно да развиваме новите източници на енергия тук в Америка, важно е да променим данъчната система така, че тя да помага на малките предприятия и компаниите, които инвестират тук, в САЩ, важно е да използваме част от парите, които спестихме и да сложим край на две войни за възстановяването на Америка”, каза Обама.

“Възгледите на президента много приличат на възгледите, които той имаше, когато се кандидатираше за поста преди четири години... Това не е правилният отговор за Америка”, каза Ромни.

Ромни подчерта пред Обама високото ниво на безработицата, запазило се дълго време, и ниските темпове на растеж на заетостта по време на неговото управление. По неговите думи, собственият му опит в бизнеса ще помогне за подобряването на положението в икономиката на САЩ. Той също обвини Обама за високия бюджетен дефицит, на което Обама отговори, че към момента на идването му на власт дефицитът вече е бил огромен.

По думите на Обама, Ромни няма какво друго да предложи, освен идеите на републиканците, които доведоха до икономическата криза през 2008 г. Обама предлага да се вдигнат данъците на богатите слоеве на населението, за да се намали дефицитът във федералния бюджет, при което той твърди, че плановете на неговия съперник ще ударят по средната класа.

Ромни каза, че Обама по време на предизборната кампания е изопачил неговите планове по въпроса с данъците. Многократно Ромни заяви, че с цел съкращаване на дефицита той ще отмени, между другото, и закона за здравеопазването, предложен от Обама през 2010 г. и ще намали субсидиите за американската обществена телевизия.

Обама на свой ред отхвърли критиките по адрес на своето управление в частта с фискалната политика, подчертавайки, че в началото Ромни е обещавал да не повишава данъците. Той определи подхода на Ромни за съкращаване на бюджетния дефицит като небалансиран, защото по-рано той е изключил възможността за повишаване на данъците.

Обама и Ромни, в крайна сметка, бяха единодушни в едно – да не се подкрепя Medicare – правителствена схема за здравеопазване на хора на възраст над 65 г.

Трябва да се отбележи, че по време на дебата Ромни бе жизнен, активен и постоянно прекъсваше модератора. Обама в началото изглеждаше нервен, макар и да се оживи по-късно. Той даваше дълги мини-лекции и не се впускаше в дискусии.

Критиците коментират, че нито Обама, нито Ромни не са конкретизирали своята икономическа политика и че и до момента не е ясно, как те възнамеряват да се справят с проблема с дефицита в бюджета на САЩ.

Според проучване, проведено от Си Ен Ен, победата в първите телевизионни дебати е спечелил кандидата на републиканците Мит Ромни. Подкрепата си за Ромни са обявили 67% от гласувалите. За Барак Обама са гласували само 25%. Според 61% от респондентите, Обама се е представил по-зле от очакваното. 82% са на мнение, че Ромни се е представил по-добре от очакваното. Също така, 58% от запитаните са заявили, че кандидата-републиканец се е проявил като по-силният лидер. Зрителите също изразиха мнение, че Ромни по-често е атакувал Обама в дебата.

Представители на предизборния щаб на Обама заявиха, че Ромни не е казал нищо ново по време на първия телевизионен дебат. Ръководителите на кампанията на демократите са на мнение, че всичко, което Ромни е казал в рамките на дебата, е било обявено по-рано в неговите предизборни речи и той не е правил никакви предизборни инициативи и предложения.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5181 |07.09.2012 Обама влиза в президентската битка; иска 2-ри мандат . 4| 6140 |29.08.2012 Предотвратиха атентат срещу Обама . 14| 7730 |19.07.2012 Барак Обама: Ще накажем терористите, убивали в Бургас! . 1| 6699 |20.06.2012 Хосни Мубарак е в кома

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads