Реклама / Ads
5| 5503 |20.11.2010 СВЯТ

НАТО каза "Да" на ПРО

.
Да се разработи система за противоракетна отбрана, която да защитава територията на всички европейски страни членки на алианса плюс Съединените щати се споразумяха Лидерите от НАТО. Това обяви пред журналисти президентът на САЩ Барак Обама на срещата на върха на НАТО в Лисабон, съобщиха световните агенции.
 

„Съединените щати и нашите съюзници от НАТО постигнаха значителен напредък“, заяви Обама, цитиран от Франс прес. „Щастлив съм да обявя, че за първи път ние постигнахме договореност за разработването на система за противоракетна отбрана, която да е достатъчно мощна за покриването на европейската територия на НАТО и нейното население, както и Съединените щати“, посочи президентът.

Системата за ПРО ще включва разполагането на американски ракети прехващачи и радари в Европа. Двайсет и осемте страни членки ще инвестират 200 милиона евро за свързването на съществуващите противоракетни системи с американската система, отбелязва Ройтерс. „Това предлага роля за всичките ни съюзници и отговаря на заплахите на нашето време“, заяви Обама. Лидерите на НАТО ще поканят днес Русия, някогашния враг от Студената война, да се включи в системата. Американският президент каза, че съюзниците от НАТО очакват да работят с Русия за изграждането на сътрудничество и в тази област, признавайки, че споделят много общи заплахи.

Споредн Обама плановете за ПРО ще се опират на обявената от САЩ миналата година система, известна като „поетапен адаптивен подход“. Това ще включва разполагане от 2011 г. на прехващачи, базирани на кораби в Средиземно море, последвано от разполагане на базирани на сушата прехващачи в Румъния от 2015 г. и в Полша от 2018 г. Вашингтон също така иска да разположи радар в Турция.

Служители от НАТО преди твърдяха, че системата е предназначена да противодейства на ракетни заплахи от Близкия изток, в частност Иран. До края на 2020 г. тя ще може да осигурява отбрана срещу най-далекобойните междуконтинентални балистични ракети.

Източници от алианса казаха, че заради възраженията на Турция и Иран няма да бъде посочен изрично като заплаха в декларацията на срещата на върха в Лисабон. Те обаче заявиха, че лидерите на НАТО ще продължат ясно да показват откъде според тях идва главната заплаха.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6798 |19.11.2010 Правда: Русия и НАТО - в "гореща прегръдка" . 2| 4601 |10.10.2010 Качински отказа посещение в Смоленск . 1| 5191 |08.09.2010 Предстои реформа в НАТО . 0| 4717 |05.08.2010 12 цивилни загинаха при атака на НАТО в Афганистан

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads