Реклама / Ads
13| 8802 |26.10.2023 СВЯТ

”Нито куршум повече”. Защо премиерът на Словакия Фицо мрази Украйна?

.
Роберт Фицо и Владимир Путин
Словакия спира да предоставя оръжия за Украйна, обяви премиерът Роберт Фицо. Фицо, който официално встъпи в длъжност вчера, обяви, че Братислава няма да предостави военна помощ на Украйна, за което той настоя по време на предизборната си кампания. Фицо се обяви и против санкции срещу Русия. Но защо той мрази Украйна?
 

Новият лидер на Словакия Роберт Фицо направи фурор по време на неотдавнашната предизборна кампания в страната, като предупреди, че няма да изпрати "нито куршум повече", за да помогне на Украйна да отблъсне руската инвазия.

 

Драматичната му промяна спрямо силно проукраинската позиция на отиващото си правителство се основава отчасти на историческите симпатии на Словакия към Русия, но има и много лична причина, поради която Фицо не харесва Украйна.

 

Всичко това датира от 2009 г., когато Фицо беше министър-председател на Словакия. На 7 януари същата година дългогодишният спор между Русия и Украйна за природния газ прерасна в криза и руският газ спря да тече през Украйна към страните от ЕС. Кризата за Словакия дойде в средата на зимата.

 

Прекъсването на доставките струваше на словашката икономика около 100 млн. евро на ден, тъй като заводите бяха принудени да спрат работа. Отчаяният Фицо се обади на Владимир Путин, тогавашен министър-председател на Русия, и на украинския министър-председател Юлия Тимошенко, за да се възстанови подаването на газ.

 

Рано сутринта на 14 януари словашка делегация, водена от Фицо, кацна в Киев, за да се срещне с украинското правителство. Украинците ги накараха да чакат, а след това да чакат още малко. Пред камерите Тимошенко в продължение на 20 минути ругаеше Фицо, че е взел страната на Москва в газовия спор.

 

"Това беше абсолютно неприятна ситуация. Фицо беше червен от гняв. Беше катастрофа", заяви високопоставен словашки служител, запознат със случилото се през 2009 г., който говори при условие, че му бъде предоставена анонимност. "Той беше унизен".

 

След това словаците отпътуваха за Москва, където бяха посрещнати от Путин на изискана церемония, състояла се в пищната зала "Свети Георги" в Кремъл.

 

"След това [Фицо] започна да заема открито антиукраинска позиция", казва Александър Дулеба, старши сътрудник в Словашката асоциация за външна политика. "Той каза, че не е необходимо да подкрепяме украинците, Украйна няма нужда от нас, те не водят сериозни разговори с нас. Това е лично".

 

Тимошенко, която все още е активна в украинската политика, не разполага с конкретни подробности за тази среща, каза нейната говорителка Наталия Лисова.

 

Това не беше единствената грешна стъпка на Киев по време на газовата криза.

 

На 16 януари тогавашният словашки президент Иван Гашпарович също отлетя за Киев, за да се срещне с колегата си Виктор Юшченко, който му беше казал, че украинската енергийна компания "Нафтогаз" ще може да възобнови някои газови потоци към Словакия. Но по време на срещата, която трябваше да доведе до сключване на сделката, ръководителят на "Нафтогаз" информира двамата президенти, че няма да може да направи това.

 

"Украинците успяха да унижат и премиера, и президента на Словакия", каза високопоставеният служител.

 

Въпреки че Тимошенко и Путин договориха край на кризата и потоците бяха възобновени на 20 януари, горчивият вкус от тези преживявания в Киев остава.


"Определени политически кръгове в Словакия нямат доверие на украинците", каза служителят.

 

Сега това се връща в Киев.

 

Словакия е един от най-силните поддръжници на Украйна. Тя изпрати на източната си съседка система за противовъздушна отбрана С-300 от съветската епоха и беше първата страна, заедно с Полша, която изпрати реактивни изтребители - целия си флот от МиГ-29. Словашките оръжейни заводи също продават оръжия и боеприпаси на Украйна.


Но по време на предизборната кампания Фицо призова за драстична промяна в политиката, като заяви, че ЕС трябва да помогне за договарянето на мирно споразумение, вместо да изпраща оръжия.

Той също така обвини Украйна за войната.

 

"Войната в Украйна не започна преди една година, тя започна през 2014 г., когато украинските нацисти и фашисти започнаха да убиват руски граждани в Донбас и Луганск", каза той.

 

На изборите на 30 септември популистката партия "Смер" на Фицо се класира на първо място с 23,4% от гласовете. Сега той трябва да поеме властта начело на коалиция от три партии.

 

Фицо отдавна симпатизира на Москва и на Съветския съюз, така че промяната в политиката не се основава само на горчивите му спомени за отношението към него през 2009 г. в Киев - но това оказа влияние.

 

"Той определено си спомня за случилото се през 2009 г.", заяви напускащият поста си министър на външните работи на Словакия Мирослав Влаховски по време на срещата на върха GLOBSEC Tatra този месец.

 


 

Публикация на Politico. Преводът и заглавието са на редакцията на ФрогНюз.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4524 |26.10.2023 Арменският министър-председател мечтае за мирно споразумение с Азербайджан . 31| 11467 |25.10.2023 Орбан сравни ЕС с окупацията на СССР. Борел му посочи вратата на Европейския съюз . 13| 5924 |25.10.2023 Шокиран Израел поиска оставката на шефа на ООН, нарекоха Гутериш "апологет на терора" . 35| 9213 |22.10.2023 Путин проговори за увеличените от България такси за руския газ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads