Реклама / Ads
2| 5248 |18.12.2011 СВЯТ

Нови жертви сред протестиращите в Казахстан

.
Народът в Казахстан се вдига
Нови жертви в Казахстан. Един е убит, а 11 са ранени в последните сблъсъци на протестиращи с полицията в селището Шетпе в западен Казахстан, съобщават руски агенции.
 
По данни на местната прокуратура над 50 души, подкрепящи участниците в протестите в Жанаозен, са блокирали железопътната линия на гара Шетпе. Полицаи са се опитали да освободят трасето за преминаващи влакове, при което са избухнали стълкновения. Един от протестиращите е бил застрелян на място, а други 11 са откарани в болница с огнестрелни рани.

 

Припомняме, че казахстанският президент Нурсултан Назарбаев обяви 20-дневно извънредно положение и полицейски час в град Жанаозен, където при сблъсъци бяха убити 11 души, а близо 90 бяха ранени. Запалени са били зданието на общината, хотел, административното здание на компанията “Озенмунайгаз”, разбити са магазини и  коли. Протестите са срещу режима на Назарбаев.

От своя страна президентът Назарбаев забрани с указ стачките и публичните протести. Същият акт ограничава свободата на движение в околностите на Жанаозен, влизането и излизането от града.

На заседание на казахстанския Съвет за сигурност държавният глава съобщи, че е създал следствено-оперативна група начело с вътрешния министър Калмуханбет Касимов, която да разследва размириците и да накаже подстрекателите.

Според президента в момента органите на реда държат положението под контрол.

 

Причина за вчерашните сблъсъци, избухнали на празненство по случай 20-ата годишнина от независимостта на страната, е “неразрешен конфликт с управляващи лица, които изцяло са забравили социалната отговорност на бизнеса”, твърди анализаторът Алексей Власов. Той ръководи Информационно-аналитичен център за изучаване на обществено политическите процеси в постсъветското пространство при Московския държавен университет “Ломоносов”.

Стачката на работници от петролодобивни предприятия, които са недоволни от възнагражденията си, продължава повече от половин година.

През април т.г. Назарбаев, който управлява страната още от съветско време, спечели предсрочни избори с подкрепата на над 95% от гласовете.

 

Назарбаев е сред най-добрите приятели на българския президент Георги Първанов. По време на двата си мандата Първанов посети няколко пъти Казахстан, като се хвалеше с постигнати големи успехи в друстранното сътрудничество между двете страни. С Казахстан е свързан и един от най-големите дипломатически скандали през последните години. Първанов назначи за посланик в тази страна бившият главен прокурор Никола Филчев веднага след изтичане на мандата му през 2006 г. Последваха невероятни изпълнения на Филчев, който първо се скри и не замина за Казахстан, а след като бе принуден да поеме посолството, изчезна и бе издирван седмици наред. След разигралия се цирк Георги Първанов бе принуден да подпише нов указ – за освобождаването на Филчев от посланическия пост.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4915 |17.12.2011 Кървави сблъсъци в Казахстан, 10 са убитите . 1| 5041 |15.12.2011 Белгия почита жертвите си със свещи . 0| 4981 |09.12.2011 Болница гори в Калкута, пожарът взе 73 жертви . 0| 5031 |19.11.2011 Верижна трагедия в Германия; има жертви и ранени

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads