Реклама / Ads
0| 4683 |08.04.2010 СВЯТ

Опозицията взе властта в Киргизстан, мародери грабят магазини

.
По улиците на Бишкек Източник: Фото ©AFP
Властта в Киргизстан падна, управлява опозицията. Това заяви пред руски медии Роза Отунбаева, бивша министърка, избрана за изпълняваща длъжността глава на 13-членното правителство на народното доверие, съобщи ИТАР-ТАСС.
 

Най-малко 65 души са загинали и 480 са ранени по време на на сблъсъците между милицията и антиправителствените демонстранти в столицата.

Чрез сайта на ООН генералният секретар на световната организация Пан Ги Мун заяви, че е потресен от случващото се в тази страна и призова за спокойствие, за да се избегнат нови кръвопролития.

Русия няма никакво отношение към събитията в Киргизстан, заяви премиерът Владимир Путин.
Президентът Дмитрий Медведев на свой ред заяви, че е най-важно в страната да се възстанови редът и спокойствието. В Москва не очаквали посещение на държавни ръководители от Киргизстан.

Путин добави, че той самият е бил сварен неподготвен от събитията, предаде РИА Новости. Според него Бакиев е направил същата грешка като предшественика си, Аскар Акаев, свален от революцията през 2005 г.

Когато Бакиев идваше на власт, той много строго критикуваше отстранения Акаев за семейственост, за това, че в икономиката на Киргизстан на ръководни позиции навсякъде имаше негови роднини, но явно Бакиев е правел същото, каза Путин.

Във Вашингтон смятат, че досегашното правителство на Киргизстан продължава да е на власт, заяви говорителят на Държавния департамент Филип Кроули.

Продължават епизодични сблъсъци по улиците на столицата. Там се движат мародери, част от които пияни. Вътрешното министерство е преминало на страната на опозицията. Военните запазват неутралитет, гласят съобщения от Киргизстан.
Отунбаева обясни, че тя е временен "координатор" на новата управляваща групировка, която вчера съобщи, че е свалила правителството на централноазиатската държава, предаде на свой ред Ройтерс.

Отунбаева е начело на служебно правителство и ще остане на този си пост шест месеца, през които ще бъде подготвен нова конституция и ще бъдат създадени условия за свободни и честни президентски избори.

Поискана е оставката на президента Курманбек Бакиев. Не е ясно още каква ще е неговата съдба.
Преди пет години Отунбаева бе един от ръководителите на народните протести, прераснали в т.нар. „Революция на лалетата” и довели на власт Бакиев. По-късно бе известно време външен министър.
По думите й сега премиерът Данияр Усенов й предал написаната саморъчно оставка, с която се отказва от правомощията си.

Най-важното е ситуацията в републиката да се стабилизира, трябва да запазим живота на хората и да не допуснем мародерство, добави тя.
Смята се, че президентът е избягал от столицата и се намира в град Ош, в южната част на страната. Ройтерс се позовава на очевидец, видял Бакиев да каца късно снощи на летището в Ош. Мерките за сигурност в града и около него са засилени.
Има информация, че за днес там е насрочен митинг, но няма яснота дали е на опозицията или на привърженици на президента.

Бакиев и министърът на отбраната са заминали със самолет за град Ош, съобщи късно вечерта и Интерфакс, цитирайки официалната киргизстанската информационна агенция Кабар.
В момента те се намират в южната резиденция, гласи съобщението на Кабар.
По-рано източник от силовите структури в Астана, столицата на Казахстан, каза за Интерфакс, че Бакиев е напуснал вчера Киргизстан, пристигнал е в Казахстан и е бил там поне до вечерта.
По непотвърдени данни от други източници на Интерфакс в Ош
на привържениците на Бакиев раздават оръжие за защита на властта.

Бившият министър на отбраната на Киргизстан и опозиционен политик Исмаил Исаков, осъден тази година на осем години затвор, е излязъл на свобода, съобщава в блога си руската журналистка Елена Скочило, предаде Лента.ру.
Исаков също участва в Революцията на лалетата. През 2008 г. Исаков, който тогава е секретар на Съвета за сигурност, подаде оставка. Малко по-късно срещу него бе образувано наказателно дело.

Според следствието, бидейки министър, той отстъпил на сина си ведомствено жилище. Исаков бе осъден на осем години затвор. Бившият министър твърдеше, че делото срещу него е скалъпено. Негови привърженици неведнъж са организирали протестни акции с искане за освобождаването му.
Не се уточнява при какви обстоятелства Исаков, който е излежавал присъдата си в колония край Бишкек, се е озовал на свобода.

Вчера един от лидерите на опозицията каза, че ако Исаков бъде освободен, армията ще мине на тяхна страна.
В Киргизстан на практика бе извършен държавен преврат, следствие от масови протестни акции, отбелязва Лента.ру. Правителството подаде оставка, а опозицията състави правителство на народното доверие.
Според очевидци в Бишкек горят жилищата на семейството на Бакиев. На територията на частния имот се намират три сгради. Пожарът е обхванал целия имот, но пожарникари на мястото няма. Мародери са започнали да разграбват имуществото, съобщи Интерфакс.

Милиционерите са напуснали постовете си още през деня и сега опозицията полага усилия те отново да поемат задълженията си.

През изминалата нощ в Бишкек е започнало масово разграбване на магазини, кафенета, фризьорски салони. Разгпрабени са и някои домове на известни личности. Превзета е била и сградата на силите за сигурност в Бишкек, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на свой репортер. Той съобщава, че е видял, един от лидерите на опозицята - Кенешбек Дуйшебаев да седи в кабинета на шефа на службата за сигурност и да дава нареждания по телефона на цивилни командоси.
Самият Дуйшебаев заяви за АП, че новата власт създава части, които да възстановят реда в столицата.

Вчера бяха превзети и опустошени сградите на Главната прокуратура и на парламента, запалено бе зданието на данъчната служба и други учреждения.

Репортери на Ройтерс предават, че след полунощ на главния площад на Бишкек се чува стрелба и експлозии, по улиците вилнеят въоръжени мъже. Горят огньове, ограбват се магазини и ресторанти. Хиляди хора са по улиците, развявайки национални флагове.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4888 |07.04.2010 Петролът жаден за ценови рекорд . 0| 5565 |07.04.2010 Ирак откри война на Ал Кайда, американците се изтеглят . 2| 5106 |06.04.2010 Русия не иска изненади с ПРО . 1| 4537 |06.04.2010 25 жертви след мощна експлозия в САЩ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads