Реклама / Ads
4| 5834 |22.03.2015 СВЯТ

Отново бойни действия в Донецк

.
Интензивна артилерийска стрелба е избухнала в района на контролирания от бунтовници източен украински град Донецк в очевидно нарушение на сключеното с посредничеството на Германия и Франция примирие между проруските сепаратисти и правителствените сили, информира Фокус.
 
По данни на AFP, експлозиите са започнали в около 09.00 часа и се чуват от района на летището в града, което някога бе важен опорен пункт на украинските сили, преди да бъде завзето от бунтовниците през януари и да бъде унищожено от сраженията.

Съгласно споразумението за примирие, което влезе в сила на 15 февруари, двете страни трябваше да изтеглят цялото тежко въоръжение от фронтовата линия и да спрат обстрела. Спорадичните сблъсъци продължиха в близост до Донецк и държания от правителствените сили пристанищен град Маруипол, но като цяло боевете рязко деескалираха.

От своя страна представител на самопровъзгласилата се Донецка народна република заяви, че сблъсъци се водят в района на селата Пески и Спартак, намиращи се северозападно от Донецк. По негова информация, в западните райони на Донецк се чуват взривове и залпове.

По данни на ДНР, в административна сграда на ж.п. гарата в Донецк е паднал снаряд. Информацията за жертви и разрушения се уточнява. Наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) са пристигнали на мястото на обстрела срещу железопътната гара в Донецк. „В момента мястото се инспектира от представители на международната мисия. Територията е отцепена“, се казва в съобщение на ДНР. В текста се добавя, че по предварителни данни, обстрелът се е водил от страна на населените места Пески и Андреевка.

На фона на съобщенията за възобновилите се бойни действия в Източна Украйна, главнокомандващият на силите на НАТО в Европа генерал Филип Брийдлав заяви, че Западът трябва да обмисли използването на всички свои инструменти, за да помогне на Украйна, включително изпращането на дефанзивни оръжия. Запитан на конференция в Брюксел дали подкрепя изпращането на дефанзивни оръжия в Украйна, Брийдлав заяви: „Срещу Украйна се използват дипломатически инструменти, информационни инструменти, военни инструменти, икономически инструменти. Така че ние, в Запада, в отговор трябва да обмислим използването на всички наши инструменти. Може ли това да причини дестабилизация? Отговорът е да. Но бездействието може да доведе до същото“.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 8125 |03.02.2015 В Македония скочиха срещу пробългарските действия на Любчо Георгиевски . 13| 6399 |30.01.2015 Горбачов: Европа е общият ни дом, не театър на военни действия . 6| 4929 |28.12.2014 Австрийският президент разкритикува действията на ЕС по отношение на украианската криза . 4| 6773 |30.10.2014 Ядец. САЩ изпуснаха отново Полански

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads