Реклама / Ads
0| 4887 |14.04.2011 СВЯТ

Париж и Лондон продължават да притискат Кадафи

.
Френският президент Никола Саркози и британският премиер Дейвид Камерън са постигнали съгласие, че трябва да се засили военният натиск срещу режима на Муамар Кадафи в Либия, предадоха световните агенции.
 
 
Позицията им е резултат от направената констатация, че полковникът все още е решен да воюва срещу собствения си народ.
 
В изявление, огласено след срещата на двамата лидери в Париж, се казва, че "всички средства трябва да бъдат на разположение и е важно международната коалиция, действаща в Джамахирията, да покаже пълната си решимост да защитава цивилното население, да сложи край на обсадите на Мисрата и Зантан, каквито е имало само през Средновековието, и да върне войските на Кадафи в техните казарми".

Франция и Великобритания искат още повече държави да се включат в операцията в Либия. По-рано тази седмица двете страни критикуваха НАТО, че не прави достатъчно в защита на цивилното население в Либия.

В четвъртък външните министри на страните от НАТО ще проведат среща в Берлин, на която ще обсъдят стратегията за Либия.

В същото време лидерите на страните от най-големите изгряващи икономики в групата БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай, Република Южна Африка) коментираха в четвъртък, че използването на сила „трябва да бъде избягвано”, както в Либия, така и в останалия арабски свят, се посочва в изявление, цитирано от Франс прес.

Южна Африка е единствената страна от БРИКС, одобрила резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за създаване на зона без полети над Либия и разрешаваща „всички необходими мерки” за защитаване на живота на цивилното население, отваряйки вратите за коалиционни въздушни удари.

Междувременно правителството на Муамар Кадафи призова за размразяването на либийските активи зад граница за хуманитарни цели. Като част от санкциите срещу страната бяха замразени авоари на стойност 120 милиарда долара.

Министърът на финансите изрази увереност, че замразените либийски авоари няма да се озоват в ръцете на бунтовниците, защото те са собственост на целия либийски народ, който сам ще трябва да реши какво да прави с тези средства.

Той допълни, че правителството на Кадафи разполага със значителни резерви от злато и други активи, които ще позволят на либийците да се справят с международните санкции.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5152 |01.04.2011 Кадафи тайно преговаря с Лондон . 2| 6388 |28.02.2011 „Ал Кайда" зове протестите в Либия и Тунис да продължават . 0| 6037 |25.12.2010 Коледа в Париж... . 0| 5035 |13.12.2010 Строят кула за 900 млн. евро в Париж

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads