Реклама / Ads
0| 4784 |31.08.2022 СВЯТ

Почина Михаил Горбачов - пръв и последен президент на СССР

.
Михаил Горбачов
Почина Михаил Горбачов. Новината за кончината му съобщи руската агенция ТАСС, цитирайки болницата, в която е починал. Горбачов си е отишъл на 91 години.
 

Той беше пръв и последен президент на СССР. Политиката му довежда до края на Студената война, до мирното оттегляне на КПСС от властта и разпадане на Съветския съюз.


Той сложи точка на Варшавския договор, оттегли контрола на Москва върху Източна Европа, изведе съветските войски от Афганистан, освободи пресата от държавен контрол и отключи пазарната икономика, припомня „Дойче веле“.


Носител е на Нобелова награда за мир 1990 г.

 


Горбачов ръководи Съветския съюз от 1985 до 1991 г. като генерален секретар на Централния комитет на КПСС и след това като президент на СССР.


През 1985 г. той обяви перестройката - набор от политически и икономически реформи, насочени към демократизиране на съветското общество.


Горбачов прекратява дейността си като президент след подписването на Беловежките споразумения през декември 1991 г.


Припомняме, че през декември миналата година, Горбачов обяви, че съветските власти първоначално са подценили мащаба на проблемите на междуетническите отношения в Съветския съюз и необходимостта от неговото обновяване.


Страната можеше да бъде спасена дори след преврата през август 1991 г. с помощта на създаването на Съюза на суверенните държави, коментира той пред ТАСС в събота. "Първо подценихме мащаба и дълбочината на проблемите на междуетническите отношения, отношенията между центъра и републиките. Не стигнахме веднага до заключението, че съюзът трябва да бъде подновен".


Според него целта на властите на СССР е била "да се създаде истинска федерация с реален суверенитет на републиките, които делегират на центъра част от правомощията".


През 2020 година, по случай 90-годишнината си, той отбеляза, че смята престройката за главното дело на живота си.


В поздравителна телеграма за 90-годишнината му, президентът Владимир Путин нарече Горбачов "необикновен" политик, който помогна за промяна на световната история.


"По право вие принадлежите към плеядата от ярки и необикновени хора, изключителни държавници на нашето време, които са оказали голямо влияние върху хода на националната и световна история", написа Путин в поздравлението на Кремъл.


Той хвали Горбачов за "енергията и творческия потенциал", като отбелязва, че бившият съветски лидер е ангажиран с хуманитарни и други проекти.


Путин и Горбачов имаха сложни отношения. През годините Горбачов критикуваше бившия агент на КГБ, но и го хвалеше за стабилното развитие на Русия.


В минали години Путин заяви, че разпадането на СССР е "най-голямата геополитическа катастрофа на века".


След като американците обявиха победа в Студената война, те станаха прекалено самоуверени и решиха да изградят чисто нова империя под прикритието на НАТО, коментира бившият съветски президент Михаил Горбачов.


Говорейки пред РИА Новости, Горбачов обвини Вашингтон, че е станал твърде арогантен след падането на СССР през 1991 г., предполагайки, че Вашингтон се е увлякъл от "триумфалистките настроения на Запад".


"САЩ станаха твърде арогантни, самоуверени и едроглави", каза той. "Те обявиха победа в Студената война. Ние дърпахме света заедно извън конфронтация, от ядрена надпревара. Но вместо това т. нар. "победители" решиха да изградят нова империя".

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3638 |19.07.2022 Френската певица Дани почина на 77-годишна възраст . 0| 5810 |27.05.2022 Съпругът на една от убитите учителки в Тексас почина от скръб . 0| 3516 |26.12.2021 Почина бившият гръцки президент Каролос Папуляс . 0| 3803 |19.12.2021 Почина шесто дете след трагедията с надуваем замък в Австралия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads