Реклама / Ads
0| 3172 |27.07.2023 СВЯТ

Пожари бушуват в Халкидики, в битката с огъня се включиха и пожарникари от България

.
Източник: БГНЕС
Пожари избухнаха днес и на Халкидическия полуостров в Гърция - предпочитана дестинация за много български туристи. В борбата с огъня се включиха и пожарникари от България, съобщи БНР.
 

Скорострелната реакция на огнеборците потуши пламъците в Никити на Халкидики. На мястото на огъня бяха изпратени екипи с водоносни коли. По въздух гасиха самолет и хеликоптер.

 

Запалени бяха храсти в земеделска земя, подпалени вероятно по невнимание.

 

Огнената стихия не генерира напрежение сред летуващите, които получиха информация по мобилните телефони за активността на пожарникарите. На място бяха изпратени 11 водоносни коли и 22-ма пожарникари.

 

Второ пожарно огнище избухна в Ситония, също на Халкидики. Там в гасенето на маслинени дървета взеха участие и български пожарникари с две коли, които пристигнаха от Солун, информират от полицията.

 

На Халкидики, където 70% от туристите са българи и румънци, има в готовност силни части на пожарната и полицията, които реагират своевременно и не допускат огънят да се разпространи.

 

Вземат се всички необходими мерки за сигурността на туристите, като горските райони се охраняват и от полиция.

 

В потушаването на пламъците в южната ни съседка се включиха и огнеборци от Кърджали. Те участват в последната българска група, заминала в помощ на колегите си в южната ни съседка. На този етап няма опасност огънят да засегне пограничните райони, ситуацията се наблюдава, заяви пред БНР директорът на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ комисар Сергей Заимов.

 

"Засега горят територии далеч от границата ни. Надявам се и вярвам, че колегите ще се справят с усложнената обстановка там. С последната изпратена група от Главна дирекция, бяха 50 човека плюс 11 единици техника и наше участие с един пожарен автомобил, както и един автомобил за логистика с общо 5 служители", посочи той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2888 |26.07.2023 Най-малко три жертви на горските пожари в Сицилия . 0| 2634 |18.07.2023 Франция и Италия изпращат по два самолета за гасене на пожари в Гърция, за да помогнат за ситуацията с пожарите . 0| 3282 |31.08.2021 Чистка на гръцки министри след опустошителните горски пожари . 0| 3308 |03.08.2021 ЕС помага на Турция в битката срещу горските пожари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads