Реклама / Ads
7| 5142 |17.03.2011 СВЯТ

Положението на АЕЦ „Фукушима” все по-критично

.
Ситуацията в АЕЦ „Фукушима“, където стана изтичане на радиация, остава крайно напрегната и чуждите граждани, сред които и роднини на дипломати и журналисти, напускат Япония.
 

По последни данни броят на загиналите и безследно изчезналите след разрушителното земетресение и вълните цунами в Япония надвишава 15 000 души.По данни на полицията броят на загиналите е 5 429 суши, безследно изчезналите са 9 594.Министърът на икономиката на Япония Банри Кайеда призова индустриалните предприятия и населението да увеличат икономията на електроенергия, за да се избегне спирането на тока в Токио.Поради необичайно ниските температури потреблението на електроенергия в Токио нарасна и вече е на предела на възможностите за доставка.

Макар че за масова евакуация на чужденците от Япония засега не става дума, България, Франция, Австралия вече призоваха съгражданите си да напуснат Токио.

Британското външно министерство препоръча на своите граждани да напуснат Токио и североизточните части на страната, а испанското външно министерство – да не напускат столичния регион Канто и южната част на страната.

Чехия и Украйна вече изпратиха самолети за своите граждани, китайските авиокомпании увеличиха полетите си до Япония. Русия заяви, че временно изтегля от Япония 7 служители на свои учреждения, но не става дума за евакуация на всички руснаци.
Въпреки че в четвъртък хеликоптери от силите за самоотбрана на Япония хвърлиха вода над III блок на АЕЦ-а с цел охлаждане на хранилището за отработено ядрено гориво, нивото на радиация в района на III реактор на „Фукушима-1“ не се измени, пише РИА Новости.

По думите на министъра на отбраната на Япония Тошими Китазава на височина 300 метра над реактора нивото на радиация е 4,13 милисиверта, а на височина 100 метра – 87,7 милисиверта.

Вчера властите в Япония повишиха 2,5 пъти – от 100 на 250 милисиверта, пределно допустимата доза облъчване за работниците в атомните електроцентрали във връзка с необходимостта от продължаване на работите в АЕЦ.
Както по-рано беше съобщено, в III блок се нагрява хранилището за отработено ядрено гориво, поради което става изхвърляне на радиоактивни вещества в атмосферата.

Защитната обвивка на реактора е била повредена при земетресението.

Междувременно Ярослав Щромбах от руския научноизследователски център „Курчатовски институт“ заяви, че събитията в АЕЦ в Япония няма да се развият по катастрофален сценарий, но ситуацията е много тежка.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5342 |17.03.2011 Русия на път да изостави "Южен поток" . 0| 4571 |17.03.2011 Кадафи решен да си върне Либия до два дни . 6| 6968 |17.03.2011 САЩ и Русия обвиняват Япония в дезинформация . 3| 9249 |12.05.2011 Етна, под който се венчават най-влюбените, сипе лава

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads