Реклама / Ads
0| 2751 |13.08.2023 СВЯТ

Полското правителство настоява за референдум за приемането на нелегални мигранти от Близкия изток и Африка

.
Полският министър-председател Матеуш Моравецки Източник: БГНЕС
Управляващата партия в Полша иска да попита на референдум избирателите дали подкрепят приемането на ”хиляди нелегални имигранти от Близкия изток и Африка” като част от плана в Европейския съюз, заяви днес премиерът, докато неговата консервативна партия се опитва да запази властта на парламентарните избори през октомври, съобщи Адошиейтед прес.
 

Матеуш Моравецки обяви въпроса за референдума в нов видеоклип, публикуван в социалните мрежи. В него се отбелязва, че неговата партия "Право и справедливост" цели да използва миграцията в предизборната си кампания - тактика, която й помогна да вземе властта през 2015 г.

 

Полша приема над милион украински бежанци, които са предимно бели и християни, но официалните лица отдавна са дали да се разбере, че смятат мюсюлманите и другите хора от различни култури за заплаха за културната идентичност и сигурността на страната.

 

През юни министрите на вътрешните работи на ЕС одобриха план за разпределяне на отговорността за мигрантите, които влизат в Европа без разрешение, което е в основата на една от най-продължителните политически кризи в блока.

 

Властите в Полша се стремят да проведат референдума заедно с парламентарните избори, насрочени за 15 октомври. Министър-председателят посочи, че въпросът ще гласи: "Подкрепяте ли приемането на хиляди нелегални имигранти от Близкия изток и Африка в рамките на механизма за принудително преместване, наложен от европейската бюрокрация?".

 

Кадрите, в които се обявява въпросът, включват сцени на горящи коли и други прояви на улично насилие в Западна Европа. Чернокож мъж облизва огромен нож в явно очакване да извърши престъпление. След това лидерът на партията Ярослав Качински казва: "Искате ли това да се случи и в Полша? Искате ли да престанете да бъдете господари на собствената си страна?"

 

През последните дни лидерите обявиха други два въпроса. С единия избирателите се питат за мнението им относно приватизацията на държавните предприятия, а другият ще ги попита дали подкрепят повишаването на пенсионната възраст, която "Право и справедливост" намали на 60 години за жените и 65 години за мъжете.

 

Въпросите са замислени така, че да представят опозиционната партия "Гражданска платформа" като заплаха за интересите на поляците, отбелязва АП.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3028 |22.07.2023 Правителството на ЮАР е щяло да арестува Путин при негово евентуално влизане територията на страната . 0| 3067 |02.09.2022 Чешкото правителство оцеля след вот на недоверие . 0| 2879 |27.08.2022 Вучич номинира премиера в оставка Бърнабич отново да състави правителство . 0| 3077 |23.08.2022 Тръмп съди правителството на САЩ за обиска в дома му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads