Реклама / Ads
1| 3990 |02.10.2023 СВЯТ

Последният автобус с етнически арменци, бягащи от Нагорни Карабах, е напуснал планинския анклав в Азербайджан

.
Източник: БГНЕС
Последният автобус с етнически арменци, бягащи от Нагорни Карабах, е напуснал планинския анклав в Азербайджан, заяви днес говорителка на арменското правителство в Ереван, съобщи ДПА.
 

Назели Багдасарян отбеляза, че 100 514 бежанци, които са са били принудени да напуснат домовете си в анклава, са пристигнали в Армения. Тя изтъкна, че други хора са напуснали региона с лични превозни средства. Багдасарян допълни, че много от бежанците имат проблеми със здравословното състояние или са трудно подвижни. Всички арменци, които все още са в региона, трябва да се свържат с Червения кръст, посочи тя.

 

Властите в Азербайджан от няколко дни настояват, че няма причини за бягството и че жителите ще бъдат интегрирани в съзвучие със законите на страната.

 

Държавният глава Илхам Алиев е смятан за авторитарен лидер, свободата на пресата в страната е ограничена и тя е ставала обект на критики относно състоянието на човешките права, припомня ДПА.

 

В свое изказване в Баку днес Алиев бе категоричен, че Азербайджан е характеризиран от множество етноси и религии. "Ние живеем като семейство", заяви той, цитиран от местни медии. "Сега дойде времето да създадем свобода в Кавказ", добави Алиев.

 

Президентът на Азербайджан в миналото е обявявал, че десетки хиляди азербайджанци ще се преместят в Нагорни Карабах. Армения обвинява правителството в Баку в етническо прочистване.

 

Междувременно арменското министерство на отбраната заяви, че въоръжените сили на Азербайджан днес са открили огън по превозно средство, транспортиращо храна към граничен пост и че в резултат на това от арменската страна има жертви, информира АРМЕНПРЕС.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2662 |14.06.2023 Поне 9 души загубиха живота си, а други бяха ранени след престрелка между етнически групи в Индия . 0| 2686 |12.06.2023 Най-малко 10 жертви и още близо 30 пострадали, след преобръщане на сватбен автобус в Австралия . 0| 3217 |20.01.2023 Автобус с деца се запали в Лондон, няма жертви . 0| 3811 |13.10.2022 Автобус падна от мост в Сърбия, двама загинаха, десетки са ранени

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads