Реклама / Ads
4| 5993 |18.08.2019 СВЯТ

Публикуваха секретен доклад за последиците от Брекзит без сделка

.
Обединеното кралство може да се сблъска с недостиг на гориво, храни и лекарства и блокирани пристанища и летища, ако Лондон напусне Европейския съюз без каквато и да е сделка, съобщи вестник Сънди таймс, като цитира поверителен правителствен документ.
 

Документът е бил съставен по-рано този месец от кабинета под кодовото име „Операция Йелоухамър“. Той предлага поглед върху скрито планиране, което се извършва от правителството на Обединеното кралство, за да се предотврати потенциален срив в британската инфраструктура, пише вестникът.


Цитирраните документи са определени като “ чувствителни“, тъй като нацията остава до голяма степен неподготвена за сценарий без сделка. В тях се отбелязва и нарастващата „умора от излизане от ЕС“ заради отложената дата на напускане на Общността.

 

Документите от „Операцията Йелоухамър“ разкриват също, че правителството на Обединеното кралство очаква завръщането на твърда граница с Ирландия, което впоследствие може да предизвика протести и блокиране на пътя, и в крайна сметка „да повлияе на доставките на горива“. Освен това, количеството на прясна храна ще бъде намалено, а цените ще се повишат и това може да удари „уязвимите групи“, се казва в „Операция Йелоухамър“.

 

Сценарий без сделка може също да предизвика протести в Обединеното кралство, което от своя страна може да „изисква значителни количества полицейски ресурси“, се казва в изтеклите документи. Въздушният трафик също може да бъде засегнат, според класифицираните данни. По-специално се очакват закъснения на полетите от летищата на ЕС и на граничните контролно-пропускателните пунктове.


Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън, който встъпи в длъжност през юли, подчерта, че ще се опита да предоговори споразумението за оттегляне, за да отмени предпазната клауза за Северна Ирландия, но ако това не се случи, Обединеното кралство все пак ще напусне в договорения краен срок 31 октомври – дори и без сделка.

 

Междувременно Европейският съюз многократно заяви, че няма да възобнови преговорите по споразумението за оттегляне, договорено с предшественика на Джонсън Тереза Мей, която подаде оставка след като няколко пъти не успя да прокара споразумението през парламента на Обединеното кралство. През 2016 г. гражданите на страната гласуваха за излизане от Европейския съюз на референдум.


Първоначално Великобритания беше решена да се оттегли от блока миналия март, но законодателите не одобриха споразумението за Брекзит, договорено между Лондон и Брюксел, така че крайният срок беше преместен на октомври.






 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4616 |16.07.2019 Доклад на НАТО: САЩ разполагат с около 150 атомни бомби в пет държави в Европа . 2| 4525 |19.04.2019 Тръмп за доклада на специалния прокурор: Играта свърши! . 0| 3818 |12.10.2018 Полша блокира доклад на ЕС за човешките права . 0| 4183 |09.10.2018 ЕП прие доклад за корекция на границите между Белград и Прищина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads