Реклама / Ads
4| 3724 |18.08.2023 СВЯТ

Ройтерс: САЩ одобряват изпращането на изтребители F-16 в Украйна от Дания и Холандия

.
F-16
Съединените щати одобриха исканията на Дания и Холандия за доставка на Украйна на изтребители F-16. Това съобщава Ройтерс, позовавайки се на американски служител и писмо от държавния секретар Антъни Блинкен. Изпращането на изтребители може да стане след приключване на обучението на украинските пилоти, уточнява агенцията.
 


„С това писмо изразявам пълната подкрепа на Съединените щати както за прехвърлянето на изтребители F-16 в Украйна, така и за обучението на украински пилоти от квалифицирани инструктори. Остава важно Украйна да може да се защитава срещу продължаващата руска агресия и нарушаването на нейния суверенитет“, каза Блинкен в писмото.


Според държавния секретар одобрението на искания от Дания и Холандия за изпращане на бойни самолети ще позволи на Украйна „да се възползва напълно от новите си възможности веднага след като първата група пилоти завърши своето обучение“.


Официалният представител на военновъздушните сили на въоръжените сили на Украйна Юрий Игнат заяви на 16 август , че Украйна няма да може да получи изтребители F-16 тази есен и зима. Той отбеляза, че „както и да е“, но въпросът за обучението на украински пилоти на F-16 „се придвижи напред“.


През юли Politico съобщи , че коалиция от 11 държави, водена от Дания и Холандия, е готова да започне обучение на украински пилоти за управление на F-16, но не може да го направи без официално разрешение от Съединените щати. На 8 август на брифинг в Пентагона беше съобщено , че президентът на САЩ Джо Байдън е разрешил на представители на други държави да обучават украински пилоти.


Според военните експерти Франц-Щефан Гади и Майкъл Кофман доставката на изтребители F-16 няма да помогне на украинската армия да постигне бърз успех на фронта.


Washington Post писа , че обучението на украинските пилоти ще започне едва през януари 2024 г., тъй като преди това те трябва да завършат четиримесечни курсове по английски език във Великобритания. Самото обучение за управление на изтребителите ще отнеме още шест месеца.


Президентът на САЩ Джо Байдън разреши на европейските страни да обучават украински пилоти да управляват американски изтребители F-16. Как ще се отрази това на предницата?


Превод: Фрог нюз

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 34| 10336 |21.12.2022 Ройтерс: Путин плаши с ракетата ”Сармат”, известна като ”Сатана II” . 0| 3157 |08.07.2021 Ройтерс: ЕК предлага нова агенция за борба с прането на пари . 0| 3152 |26.04.2021 Над 50% одобряват първите месеци на управлението на Байдън . 0| 3949 |02.01.2020 Турският парламент одобри изпращането на войски в Либия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads