Реклама / Ads
5| 4696 |12.03.2016 СВЯТ

Русия и Китай против американската сиситема ПРО на Корейския полустров

.
Сергей Лавров
Русия и Китай се обявиха против ядрената програма на Северна Корея - това стана ясно по време на посещението на китайския външен министър Ван И в Москва. Двете държави се обяви и срещу разполагането на американската противовъздушна система ПРО на Корейския полустров.
 

Общата позиция на Москва и Пекин е, че плановете на САЩ по разполагането на ПРО превъзхождат всяка предполагаема заплаха, която може да дойде от КНДР.

 

Освен със своя колега Сергей Лавров, китайският външен министър се срещна и с руския президент Владимир Путин.  По време на общата пресконференция с китайският му колега, Лавров подчерта, че плановете за поставянето на системата на полуострова едва ли са предизвикани само от невъздържаните действия на КНДР. Русия обаче иска честен разговор със САЩ по отношение на ракетна програма, защото тя заплашва да наруши глобалния паритет и стратегическата стабилност, допълни Лавров и обясни още, че тези планове надхвърлят евентуалните заплахи от страна на КНДР.

 

От своя страна китайският външен министър Ван И обясни, че също не възприема еднозначно разполагането на американската система, като и подчерта, че и Китай е против това. Въпреки несъгласието с действията на Вашингтон и Суел, Москва и Пекин заявиха, че няма да прикриват Пхенян и ще работят с останалата част от международната общност за намиране на решение на проблема със Севернокорейската ядрена програма.     

 

Лавров и Ван И изразиха надежда, че колегите им от Северна Корея ще бъдат внимателни, като китайският външен министър отбеляза, че и двете държави не признават амбициите на Пхенян за разработването на собствена ядрена програма. Трябва да се блокира развитието на ядреното оръжие в КНДР, заедно с което трябва да бъде прекратено негативното влияние на санкциите срещу народа на Северна Корея, подчертаха още те.

 

Двамата външни министри отбелязаха още, че отношенията между Русия и Китай са достигнали много високо ниво на доверие, което е "безпрецедентно" за последните няколко десетилетия. Като пример беше даден приетият документ за годишните консултации между двете външни министерства за 2016-та, който  предвижда 50 срещи на заместник-външни министри и директори на департаменти, както и планираното за тази есен посещение на Путин в Китай по време на срещата на Г20 в Хуанджоу.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4405 |03.03.2016 САЩ и Русия поздравиха България по случай националния празник . 28| 5790 |13.02.2016 Медведев прогнозира: Русия и Западът се хлъзгат към нова студена война . 22| 5497 |03.02.2016 ”Форбс”: Кристалина Георгиева няма шанс за ООН заради Русия . 0| 4636 |29.01.2016 Спасиха китайски миньори, прекарали 36 дни под земята

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads