Реклама / Ads
10| 6372 |24.07.2023 СВЯТ

Русия удари складове за зърно в пристанищата до Румъния, Букурещ осъди атаката

.
Край Дунав
Руски дронове са атакували украински пристанища на река Дунав, унищожавайки инфраструктурата за съхранение на зърно, твърдят местни власти. Съоръженията са точно от другата страна на реката от членката на НАТО Румъния.
 

Дунав е ключов експортен маршрут за Киев, откакто Русия се оттегли от сделката, позволяваща на Украйна да превозва пшеница, царевица и други продукти през Черно море.

 

Унищожен е и склад за зърно в черноморския пристанищен град Одеса, който е атакуван почти всяка нощ.

 

Длъжностни лица казват, че повече от 60 000 тона зърно са били унищожени през последната седмица.

 

Глобалните пазари видяха, че цената на зърното се повиши с 8% в рамките на един ден след оттеглянето на Русия от сделката за зърно на 17 юли.

 

Провалът на сделката също така означава, че Русия е възобновила насочването си към пристанищни местоположения в Украйна, които бяха спрени по време на сделката.

 

Ръководителят на Одеса Олег Кипер, чийто регион обхваща и дунавските пристанища Рени и Измаил, каза в канала си в Telegram, че Русия е атакувала инфраструктурата там в продължение на четири часа с ирански дронове.

 

По думите му са унищожени хангар за зърно и резервоари за съхранение. Други местни власти казват, че три склада са били бомбардирани.

 

Три дрона от около 15, участващи в атаката, бяха унищожени от противовъздушната отбрана, добави г-н Кипър.

 

Четирима души са ранени, един тежко, казаха официални лица.

 

Румънските медии съобщават, че войници и моряци от противоположната страна на реката са виждали ярки светлини и са чували приближаването на дроновете и експлозиите.

 

Един журналист го описа като най-близкия удар до румънска територия от началото на войната. Рени е на около 200 метра от Румъния през Дунава и на 10 километра от румънския пристанищен град Галац.

 

Дунав, както и пътни и железопътни маршрути от Украйна до Полша, Румъния и други съседни страни, са разработени като канали за износ след руската инвазия.

Два милиона тона зърно са били изнесени по река през изминалата година, в сравнение с 600 000 предходната година.

 

Но всички тези маршрути успяха да прехвърлят само част от това, което Украйна трябва да изнесе, и са много по-скъпи логистично, отколкото по море.

Износът през Източна Европа също предизвика гняв сред фермерите в съседните страни, където украинското зърно наводни пазарите и свали цените.

 

Тъй като руските атаки срещу износа на зърно от Украйна продължават, руският президент Владимир Путин каза, че страната му е „в състояние да замени украинското зърно както на търговска, така и на безплатна основа“ за страните в Африка, които са внасяли от Украйна.

 

Москва трябва да бъде домакин на среща на върха Русия-Африка по-късно тази седмица.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 2993 |18.07.2023 Великобритания отхвърли обвиненията на Русия, че стои зад атаката срещу Кримския мост . 0| 2769 |17.07.2023 Британските власти разшириха санкциите си срещу Русия, набелязаха двама руски министри . 19| 4175 |09.07.2023 Легионът ”Свобода на Русия” готви изненада с нови операции в граничната зона . 8| 4045 |03.07.2023 Нови руски ракетни удари по Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads