Реклама / Ads
9| 7024 |24.02.2023 СВЯТ

Само 6 държави солидарни с Русия година след войната, Китай се въздържа

.
Само шест държави изразяват солидарност с Русия в деня на първата годишнина от нейната агресия в Украйна. Преброяването стана при гласуването на резолюция на специалната сесия на Общото събрание на ООН, чийто съвносител е България заедно с другите държави от ЕС.
 

Документът, който настоява да се потърси отговорност за престъпленията в Украйна, бе подкрепен от 141 държави. Седем гласуваха против, като до Русия се наредиха Беларус, КНДР, Еритрея, Мали, Никарагуа и Сирия. 32 делегации се въздържаха, включително Китай, Индия, Южна Африка и по-малки държави от Африка и Централна Азия.


Не бяха одобрени поправките, внесени от Беларус, които включваха призив за преговори и забрана на доставките на оръжие за Киев. Минск предложи да се премахнат от документа разпоредбите, които приписват отговорност за началото на конфликта на Москва и я призовават незабавно да изтегли войските си от Украйна.


В резолюцията се казва по-специално, че отговорността за престъпленията на украинска територия трябва да бъде потърсена чрез разследване и "наказателно преследване на национално и международно равнище".


Москва може да се похвали само с двама нови приятели - Мали и Еритрея, които при гласуването преди една година се бяха въздържали. В Мали засилена активност има наемническата частна армия "Вагнер" на Евгений Пригожин. Затова пък Южен Судан премина от лагера на въздържалите се към осъждащите агресията.


Резолюцията няма задължителна сила, но и Русия не може да ѝ наложи вето, както би постъпила, ако се гласуваше в Съвета за сигурност на ООН. Документът има политическа стойност, защото показва колко голяма е международната изолация на режима на Путин и потвърждава въпреки неговото високомерие, че светът признава международни правила.


Резолюцията настоява Русия незабавно и безусловно да се изтегли от всички окупирани украински територии и да уважава международно признатите граници.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 8671 |30.01.2023 Путин заплашил Джонсън: Не искам да те нараня, но с ракета ще отнеме само минута . 0| 4573 |20.01.2023 САЩ ще продаде на Турция самолети F-16 . 0| 3422 |26.12.2022 Южна Корея е вдигнала във въздуха бойни самолети заради дронове от северната й съседка . 0| 3417 |01.12.2022 Двама души загинаха при катастрофа в Бурса на учебен едномоторен самолет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads