Реклама / Ads
11| 5210 |08.09.2023 СВЯТ

След визитата на Блинкен - нови 600 млн. долара военна помощ за Украйна

.
Володимир Зеленски и Антъни Блинкен
САЩ ще предоставят нов пакет от дългосрочна военна помощ за Украйна на стойност 600 млн. долара. Това съобщи военното министерство във Вашингтон, цитирано от Асошиейтед прес.
 

Новината идва ден, след като държавният секретар на страната Антъни Блинкен посети Украйна. Там той обеща 1 млрд. долара от САЩ под формата на военна и хуманитарна помощ.

 

Новият пакет от военна помощ ще включва средства за дългосрочни договори за производство или модификация на оръжейни системи, които ще бъдат извършени от американски отбранителни компании. С нея ще се финансира оборудване за системи за противовъздушна отбрана, боеприпаси за ракетните системи ХАЙМАРС, артилерийски снаряди, средства за разминиране и други.

 

„Новото подпомагане за Украйна идва в момент, в който Конгресът на САЩ трябва да разгледа искане на Белия дом за помощ за Киев в размер на 40 млрд. долара, от които близо половината са предназначени за подпомагане при бедствия.

 

В последните седмици редица американски медии, които цитират свои анонимни източници от американската администрация, отбелязаха, че във Вашингтон има недоволство от считания за бавен прогрес на контранастъплението на Украйна.

Киев започна своята контраофанзива преди месеци, а наскоро обяви, че е извършил пробив през първата отбранителна линия на руските сили.

 

Помощта, която Вашинтон изпраща за Киев, заема все по-голямо място в политическите дебати в страната. Очаква се войната, която Русия започна срещу Украйна, както и подпомагането на САЩ да се превърнат в една от основните теми в предстоящите след година президентски избори. До момента като основни кандидати в тях се очертава да бъдат настоящ президент Джо Байдън, който подкрепя помощта за Украйна и Доналд Тръмп, който е против допълнителното подпомагане на Киев и твърди, че може веднага да спре войната.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4351 |05.09.2023 Полският президент: Ще заделим повече от 4% от своя БВП за отбрана през следващата година . 0| 4715 |26.08.2023 Хавайските власти публикуваха списък с близо 400 души, които остават в неизвестност след пожара на о. Мауи . 0| 3004 |22.08.2023 Африканският съюз изключи Нигер от всичките си дейности след военния преврат на 26 юли . 1| 2858 |21.08.2023 Байдън обмисля да се срещне със саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман на срещата на върха на Г-20

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads