Реклама / Ads
0| 4381 |09.05.2019 СВЯТ

Тръмп утежни санкциите срещу Иран

.
Доналад Тръмп
САЩ с още по-тежки санкции срещу Иран заради решението на Техеран частично да се оттегли от ядреното споразумение от 2015 година.
 

Евросъюзът обяви, че държи на сделката и отхвърля "ултиматумите" на Иран.

 

Само няколко часа след като Техеран обяви, че няма да изпълнява част от споразуменията в Съвместния всеобхватен план за действие, както официално се нарича ядрения пакт, Доналад Тръмп подписа санкции върху приходите от иранския износ на индустриални метали - стомана, алуминий, мед и желязо.

 

Тези сектори дават около 10% от иранския износ и са източник на свежа валута. В изявлението на Белия дом се каза, че натискът върху Техеран ще продължи, докато страната не прекрати дестаблизиращите си действия в региона, като финансирането на терористични групи и развитие на ядрени и балистични програми.

 

Китай видя в новите санкции заплаха и за пазара на нефт. Съвместния всеобхватен план за действие е един от стълбовете на архитектурата за ядрено въздържане, и неспазването му не е решение, каза Федерика Могерини - върховен представител на ЕС за външна политика и сигурност.

 

"Оставаме изцяло ангажирани с изпълнението на Съвместния всеобхватен план за действие по иранската ядрена сделка. Това е въпрос на сигурност за нас и за целия свят. Инвестициите на Евросъюза в неразпространението на оръжие продължава да бъде приоритет", заяви Федерика Могерини, върховен представител на ЕС за външна политика и сигурност.

 

Според анализатори натискът от страната на Вашингтон е безпрецедентен, но с действията си Техеран показва, че е готов за това предизвикателство и има козове, с които да въздейства.

 

"Съществуват финансови организации, които са извън редовия международен пазар, и чиято цел е да улеснят износа на ирански петрол. Именно за тях Иран се опитва да окаже натиск върху еропейците", коментира Ювал Уебер, политически анализатор, цитира БНТ.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3918 |07.05.2019 Бившият адвокат на Тръмп влезе в затвора . 1| 4151 |03.05.2019 Тръмп определи новия посланик на САЩ в ООН . 0| 4671 |25.04.2019 ”Дойче банк” предаде на прокурор документи за Тръмп . 2| 4557 |19.04.2019 Тръмп за доклада на специалния прокурор: Играта свърши!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads