Реклама / Ads
2| 5704 |14.12.2010 СВЯТ

Три гласа спасиха Берлускони

.
Силвио Берлускони
Италианският премиер Силвио Берлускони оцеля при гласуването на вот на недоверие в парламента. Независимо от победата, бъдещето на неговото дясноцентристко правителство остава несигурно, тъй като изключително крехкото мнозинство ще затрудни прокарването на закони, предаде Ройтерс.
 

Днес Берлускони първо спечели вот на доверие в Сената, където получи очаквана подкрепа. Следващият вот, в долната камара на парламента, бе по-рискован, тъй като правителството остана с крехко мнозинство след отцепването от управляващата коалиция на група депутати, начело с председателя на долната камара Джанфранко Фини. Там Берлускони оцеля благодарение само на три гласа.

Ако вотът на недоверие мине, Берлускони ще бъде принуден да подаде оставка.

Преди вота в долната камара Берлускони изрази увереност, че ще го спечели, предаде Ройтерс. В долната камара има 630 депутати и Берлускони на теория се нуждае от подкрепата на 316 души. Но тази цифра може и да се окаже по-малка заради въздържали се от гласуване депутати или заради отсъствието от парламентарната зала на депутатка от Демократическата партия, която в напреднала бременност, отбелязва Ройтерс.

Дори и да спечели вота в долната камара, правителството на Берлускони ще бъде изправено пред трудности, защото крехкото му парламентарно мнозинство ще пречи на приемането на важни закони.

В тази връзка италианският министър на вътрешните работи Роберто Марони от Северната лига, коалиционен партньор на партията Народ на свободата на Берлускони, заяви, че ако правителството няма солидно мнозинство в долната парламентарна камара, то по-добре ще бъде да се насрочат предсрочни избори, отбелязва БТА. Бившият антикорупционен съдия Антонио ди Пиетро, лидер на партията Италия на ценностите, подкрепящ вота на недоверие срещу Берлускони, заяви малко преди гласуването: „Какъвто и да е изходът от вота, който вие купихте, няма да имате политическо мнозинство”.

Ако Берлускони се беше провалил на вота в Камарата на депутатите, топката щеше да е в полето на президента Джорджо Наполитано. Той имаше няколко варианта за действие - предсрочни избори, назначаване на второ правителство на Берлускони, но с повече коалиционни партньори или назначаване на ново коалиционно правителство с нов премиер, отбелязва АФП.

Заради двата вота в парламента центърът на Рим е блокиран от полицията, тъй като опозицията планира масови демонстрации, съобщава електронното издание на в. „Кориере дела сера”.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4639 |06.12.2010 Берлускони се оттегля от политиката? . 1| 5179 |03.11.2010 Берлускони на косъм от смъртта . 0| 5252 |23.10.2010 Берлускони пребори кризата с боклука в Неапол . 0| 4939 |15.10.2010 Взеха на мушка Берлускони, укривал данъци

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads