Реклама / Ads
0| 5191 |10.01.2024 СВЯТ

Въоръжени нахлуха в телевизия в Еквадор по време на ефир. В страната избухна гангстерска война?

.
Маскирани въоръжени мъже нахлуха в телевизионно студио в Еквадор по време на ефир. Служителите бяха принудени да легнат на пода по време на предаването на обществения телевизионен канал TC в град Гуаякил. Персоналът по-късно е бил освободен. Полицията съобщи, че са извършени 13 ареста. Полицията обеща извършителите ще бъдат "наказани за терористични актове".
 

САЩ заявиха, че осъждат "наглите атаки“ в Еквадор и са в “тясна координация” с президента Даниел Нобоа и неговото еквадорско правителство и са "готови да предоставят помощ“. 


Президентът Нобоа каза във вторник, че в страната вече съществува "вътрешен въоръжен конфликт". Той мобилизира въоръжените сили, за да се справи с "транснационална организирана престъпност, терористични организации и воюващи недържавни участници". 

Най-малко 10 души бяха убити от началото на 60-дневното извънредно положение в Еквадор в понеделник. То бе обявено, след като известният гангстер Чонерос Адолфо Масиас Виламар, известен като Фито, избяга от затвора. Не е ясно дали инцидентът в телевизионното студио в Гуаякил е свързан с този случай.







Извънредното положение, обявено в страната, постановява вечерен час, за да се ограничи насилието, след бягството на Фито. Смята се, че Фито се е укрил само часове преди планиран трансфер. Двама надзиратели от затвора са задържани по подозрение, че са му помогнали да избяга.

Бягството на Фито е и удар за правителството на президента на страната, който положи клетва през ноември.


Осем души бяха убити и трима ранени при атаки, свързани с престъпни банди в Гуаякил във вторник, докато двама полицаи бяха убити от "въоръжени престъпници" в близкия град Нобол.


Силите за сигурност се опитват да възстановят реда в поне шест затвора, където избухнаха бунтове. В град Риобамба близо 40 затворници, включително друг осъден наркобос, избягаха от затвор.


Полицията нареди евакуацията на правителствения комплекс в Кито от съображения за сигурност. Жителите на Кито казаха пред агенция Ройтерс, че градът е в хаос след новината за нападението срещу телевизионната станция в Гуаякил.







В съседно Перу правителството нареди незабавното разполагане на полицейски сили на границата, за да се предотврати всякаква криза. 


Еквадор е един от най-големите износители на банани в света, но също така изнася масло, кафе, какао, скариди и рибни продукти. Ръстът на насилието в страната е свързан с борбата между наркокартелите, както чуждестранни, така и местни, за контрола върху маршрутите на кокаина към САЩ и Европа. През последните години затворите в страната бяха поразени от жестоки вражди между затворени членове на съперничещи банди, често водещи до множество кланета.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5992 |08.01.2024 САЩ: Ще предоставим изтребители F-35 на Гърция . 11| 32310 |07.01.2024 "Няма да позволим на Путин да ни държи в плен на ядреното гориво". Великобритания става производител на ураново гориво . 10| 5537 |06.01.2024 Намериха Севернокорейска ракета в Украйна . 1| 5341 |04.01.2024 Техеран обвини Израел за взривовете на траурна церемония в Иран

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads