Реклама / Ads
0| 3716 |13.05.2021 СВЯТ

Защо протестите в Колумбия няма да спрат

.
Протестите в Колумбия
Десетки хора загинаха след началото на протестите срещу предложената данъчна реформа Колумбия на 28 април тази година. Правителството твърди, че дадената реформа е ключът за смекчаването на икономическата криза в държавата.
 

Предложената реформа се предполага, че ще намалила прага, при който се облагат заплатите, засягайки всеки с месечен доход от 2,6 милиони песо (684 долара; 493 британски лири) или повече по информация на BBC. Протестиращите блокират основни пътища, което води до недостиг на гориво и храна, а в някои райони е имало сериозни сблъсъци между служителите на реда и демонстрантите.

 

Правителството се е съгласило и да се срещне с водещите в протестите, но заради присъединяването на все повече хора и разширяването на исканията, то до разрешаването на проблемите изглежда малко вероятно. Митингите на 28 април бяха организирани от най-големите профсъюзи в Колумбия, но към тях се присъединиха и много хора от средната класа, които се страхуват, че заради промените могат да изпаднат в бедност. Протестите се провеждат из цяла Колумбия. Брутният вътрешен продукт на Колумбия спадна с 6,8% през миналата година, а безработицата се увеличи с началото на пандемията и настъпи пълен хаос в колумбийската икономика.

 

От самото начало на протестите имаш голямо полицейско присъствие. Очевидци съобщават, че полицията за борба с безредиците не само е използвала сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите, но в някои случаи е стреляла с живи боеприпаси. Кадри, споделени в социалните мрежи, показват жестоки сблъсъци и на 3 май службата на омбудсмана потвърждава, че 16 цивилни и един полицай са починали от началото на протестите.

 

На 11 май тази цифра беше актуализирана за най-малко 42 души, всички с изключение на един от тях цивилни. В Богота бяха нападнати повече от дузина полицейски участъци, а преди два дни полицията заяви, че броят на ранените служители се е увеличил до над 800. Въпреки че тазгодишните протести бяха предизвикани от спряната засега данъчна реформа, те са продължение на националните антиправителствени протести, започнали през ноември 2019 г. Тогава стотици хиляди хора излязоха на улицата след призив Национален стачен комитет.

 

Същият комитет стои зад настоящите протести и исканията ѝ са толкова разнообразни, колкото и хората, които се присъединяват към протестите.

На 4 май Службата за правата на човека на ОН обвини силите за сигурност на Колумбия в използване на прекомерна сила и заяви, че е „дълбоко разтревожена“ от съобщенията, че полицията е открила огън по протестиращи. Миналият септември мъже е починал, след като е бил електрошокиран от полиция в Богота, предизвика бурни протести, при които бяха убити поне седем души. И през 2019 г. десетки хиляди излязоха на улиците, след като тийнейджърът Дилан Круз почина, след като бе ударен от снаряд, изстрелян от полицията за безредици при антиправителствен протест. Протестиращите искат полицията да бъде разформирована и всички членове на силите за сигурност да носят отговорност от независим орган, а не от военни съдилища.

 

Над материала работи Мила Ереева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3745 |01.05.2021 Беларус осъди 14 опозиционери на затвор за участие в протестите срещу Лукашенко . 0| 3514 |06.03.2021 Защо се разбунтува Сенегал? . 0| 3362 |06.03.2021 Гореща точка Мианмар: Протестите продължават, ООН разделена за военния преврат . 2| 3472 |18.02.2021 По 2 години затвор за журналистки, отразявали протестите в Беларус

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads