Реклама / Ads
5| 5376 |06.12.2023 СВЯТ

Зеленски отказа реч пред Сената на САЩ, след като републиканците отхвърлиха военна помощ за Киев

.
Володимир Зеленски
Президентът на Украйна Володимир Зеленски се отказа от обръщение към Сената на САЩ по време на обсъждане на допълнителен пакет от военна помощ за Киев. Това се случи, след като представители на Републиканската партия отказаха да подкрепят този разход.
 

Новината идва, след като през октомври администрацията на президента Джо Байдън поиска от Конгреса близо 106 млрд. долара за подпомагане на Украйна, Израел и сигурността на американските граници. В понеделник от Белия дом съобщиха, че средствата на САЩ за защита на Украйна срещу Русия са вече изчерпани, информира "Свободна Европа".

 

Украински военнослужещи от екип за лов на дронове стоят до предполагаем руски дрон и германски противовъздушен танк "Гепард" в покрайнините на Киев, 30 ноември 2023 г.


До отказа на Зеленски да говори пред горната камара на Конгреса се стигна, след като по-рано контролираната от републиканците Камара на представителите отказа да приеме поискания от Байдън пакет. Заедно с това в горната камара – Сената, лидерът на републиканското малцинство Мич Макконъл призова колегите си да гласуват срещу приeмането на военната помощ.

 

В своя реч председателят на Камарата на представителите от Републиканската партия Майк Джонсън каза, че охраната на границата на САЩ „е битката“, както и че „ще направим това първо, като основен приоритет и след това ще се погрижим за другите задължения“.

Зеленски се отказа от обръщението си в момент, в който Украйна се готви за военните действия срещу Русия през зимата. Сблъсъците продължават в различни точки на фронта, а Москва не спира атаките си артилерия и дронове, които водят до цивилни жертви.

 

Преди година руската армия нанасяше интензивни удари срещу енергийната инфраструктура на Украйна, което за дълго време остави без електричество и отопление милиони украинци.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4954 |06.12.2023 Жертва и ранени след стрелба в Лондон . 2| 5103 |05.12.2023 WSJ: Израел планира да наводни тунелите на Хамас в Газа . 2| 5099 |04.12.2023 Викове "Аллах Акбар" в Париж: Един загинал и двама ранени след нападението близо до Айфеловата кула . 0| 3854 |03.12.2023 Тръмп с остри нападки към Байдън, нарече го "разрушител на американската демокрация"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads