Реклама / Ads
2| 4994 |05.02.2024 СВЯТ

Зеленски: Залужни? Нуждаем се от рестартиране, от смяна на ръководството, не само на военното

.
Източник: личен архив
Президентът на Украйна Володимир Зеленски коментира слуховете за евентуална оставка на Валерий Залужний. В интервю за италианския телевизионен канал RAI той каза, че обмисля заместник на главнокомандващия на Въоръжените сили на Украйна.
 

"Залужни? Нуждаем се от рестартиране, от смяна на ръководството, не само на военното", каза той.

Новината идва на фона на постигнатото съгласие на Европейския съюз да предостави на Украйна безвъзмездно 50 милиарда евро и заеми през следващите четири години. В същото време Конгресът на САЩ не успява да постигне съгласие за по-голямо финансиране на Украйна, а Киев каза, че ще остане скоро без пари и боеприпаси, след двегодишната война, в която защитава територията си от Русия.

 

Зеленски добави, че мисли за смяна на главнокомандващия на Въоръжените сили на Украйна в контекста на по-широки промени в ръководството на страната.







"Имам предвид смяната на редица водещи лица в държавата, не само във военната сфера", каза украинският президент. Той не уточни дали вече са взети конкретни решения.

 

В края на януари няколко медии и политици съобщиха, че главнокомандващият украинските въоръжени сили е отстранен от поста си. Украинското министерство на отбраната отхвърли тези съобщения.

 

В неделя съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан каза, че Съединените щати няма да се намесват в кадровите решения на украинските власти по отношение на въоръжените сили на Украйна.

"Суверенно право на Украйна и на президента на Украйна е да вземат кадрови решения", каза Съливан в интервю за телевизия CBS.

 

Той избегна отговора на въпроса как според Вашингтон евентуалната оставка на Залужний ще се отрази на ситуацията на фронта.

 

Преди дни "Вашингтон пост" цитира свои източници, според които украинското ръководство е информирало президента на САЩ Джо Байдън за решението да уволни Залужни. Според вестника Белият дом нито е подкрепил, нито е критикувал това решение, признавайки го за суверенно право на украинския президент.

 

Изданието посочва, че отстраняването на Залужни може да окаже негативно влияние върху моралния дух на войските и да разклати доверието на западните донори, че украинските войски ще могат да дадат отпор на настъпващите руски войски.

 

Кметът на Киев Виталий Кличко каза по-късно в понеделник, че е против очакваната оставка на Залужни.







Първите съобщения за разногласия между Зеленски и Залужни започнаха да се появяват още през лятото на 2022 г. През 2023 г. конфликтът ескалира - по-специално заради неуспехите на Украйна по време на лятната контраофанзива.

През есента в интервю за Economist Залужни каза, че войната е достигнала патова ситуация. Тази публикация, според списанието, направи разногласията му със Зеленски публично достояние.

 

Разговори за оставката на Залужний като главнокомандващ на украинската армия не се водят за първи път.

 

Размириците в кабинета на президента започнаха след освобождаването на Киевска област от руските войски.

По това време проучванията на общественото мнение показаха, че украинците имат по-голямо доверие на армията и нейния главнокомандващ, отколкото на Зеленски.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 6116 |03.02.2024 "Нашият отговор започна". САЩ нанесе въздушни удари в Сирия и Ирак /видео/ . 7| 5158 |01.02.2024 Лидерите в ЕС се разбраха. Отпускат 50 млрд. евро за Украйна . 3| 10485 |01.02.2024 Шефът на "Майкрософт" пред NВС: Светът е пред огромна заплаха . 4| 5111 |29.01.2024 За първи път! Дрон уби трима американски войници в Йордания

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads