Реклама / Ads
5| 2619 |08.03.2024 НОВИНИ

АКФ: Единствено в авторитарните и тоталитарни режими гражданските организации са публично заклеймявани

.
"Единствено в авторитарните и тоталитарни режими гражданските организации са първо публично заклеймявани чрез внушения за прокарване на чужди интереси, опити за овладяване на институциите и създаване на паралелни центрове на власт, а впоследствие - забранявани и преследвани". Това казват от Антиконституционния фонд (АКФ), след като в сряда съдия в Софийския апелативен съд Галя Георгиева остро нападна организацията.
 

Бившата спецсъдийка Георгиева говори във Висшия съебен съвет, като спомена и парламентарната комисия, която разследва връзките в съдебната власт на убития на 31 януари Мартин Божанов - Нотариуса. Тя призова да се намери някой "смел прокурор" да разследва АКФ, които тя подозира в заплаха за националната сигурност.

 

"Много съм притеснена, че в управлението на АКФ участват чужденци, има името и на един генерал, който не е български..Това не засяга ли нашата национална сигурност, след като може чужденци да се занимават с контрол върху съдебната система", каза Георгиева тогава.





"Идентифицираме изказването на съдията от Апелативен съд София Галя Георгиева пред Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет като опит за институционална атака срещу свободното гражданско общество, което е един от фундаментите на демокрацията", посочва от АКФ.


"По-тревожна обаче е откритата подкрепа на казаното от нея от страна на членове на колегията, поради което изразяваме тази позиция:


Функцията на неправителствените организации като нашата е да следят за поведението на държавните служители и да посочват порочните практики при осъществяването на правомощията им, което като резултат би трябвало да доведе до по-доброто функциониране на държавата в услуга на гражданите.


Единствено в авторитарните и тоталитарни режими гражданските организации са първо публично заклеймявани чрез внушения за прокарване на чужди интереси, опити за овладяване на институциите и създаване на паралелни центрове на власт, а впоследствие - забранявани и преследвани.


Вероятно в мечтите на някои държавни чиновници България трябва да бъде именно такава държава, в която никой да не може да им държи сметка как упражняват властта си.


Но не е.


Затова уверяваме и съдия Георгиева, и всички останали лица на висши публични длъжности, че ще продължим дейността си в обществен интерес по осветяване на корупция по високите етажи на властта.







Декларираме пълната си готовност да бъдем проверявани по всяко време от колкото и каквито държавни органи считат това за нужно".

 

ФрогНюз




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 8257 |08.03.2024 Освен БТР-и, България изпраща и самоходни гаубици на Украйна . 0| 2441 |08.03.2024 "Тренд": 67% от българите планират да подарят цвете на 8 март . 18| 12378 |08.03.2024 Петко Петков: Мейлите за "Турски поток" споменават директно Теменужка Петкова, Борисов, близки до Радев бизнесмени . 3| 7367 |08.03.2024 Светлана Тихоновска: Живеем във времената на Сталин. Наблюдаваме русификация с благоволението на Лукашенко

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads