Реклама / Ads
1| 2502 |21.02.2024 НОВИНИ

Фон дер Лайен обяви, че няма да прави компромис със съюзници, които подкрепят режима на Владимир Путин

.
Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен Източник: БГНЕС
Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен обяви, че няма да прави компромис със съюзници, които подкрепят режима на Владимир Путин и са срещу върховенството на закона. Тя направи това в съвместно изявление с председателя на групата на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер, на което обяви приоритетите си като кандидат за втори мандат начело на Комисията.
 

"Работя с проевропейски, пронатовски, проукраински и подкрепящи ясно демократичните ценности групи", подчерта Фон дер Лайен в отговор на въпрос дали би направила коалиция с Европейските консерватори и реформисти. Тя обоснова позицията си по следния начин:





"Срещу върховенството на закона - невъзможно. С приятели на Путин - невъзможно. Така че трябва да има много ясно позициониране на политиците, а и ние не знаем кой ще формира групата на европейските консерватори и реформисти след изборите, кои групи ще ги напуснат и ще се присъединят към Европейската народна партия, което също е възможно.  Разделителната линия е дали се защитава демокрацията и нашите ценности, дали има изключителна твърдост за върховенството на закона, подкрепя ли се Украйна, борят ли се срещу опитите на Путин да отслаби и разедини Европа. Отговорите на тези въпроси трябва да са пределно ясни", категорична бе председателката на Еврокомисията.

 

Вебер от своя страна се обърна към гражданите със следните думи:





"Моля ви, уважаеми граждани, приемете изборите сериозно. Много неща са заложени на карта. Нашите червени линии са ясно определени - да на Европа, да за Украйна и да на върховенството на закона. Това са нашите червени линии към всички екстремисти на този континент. Те никога не могат да бъдат част от нас", увери той.

 

Фон дер Лайен не спомена конкретно име за поста за еврокомисар по отбраната, идеята за който бе лансирана именно от ЕНП. Тя допълни, че междуправителствена конференция с Украйна, която може да постави началото на преговори за присъединяването й към ЕС, може да се очаква след изборите в началото на лятото. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 9145 |21.02.2024 Руски военен блогър разкри колко жертви е дала Москва при Авдеевка и се самоуби . 1| 2402 |21.02.2024 Обединеното кралство наложи санкции на 6-ма ръководители на наказателната колония, в която почина Навални . 7| 2411 |21.02.2024 Тръмп се изкара обект на политическо преследване и се сравни с Навални . 3| 2421 |21.02.2024 Съветът на старейшините в БСП - София е силно разтревожен от действията на националното ръководство срещу общинските съветници

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads