Реклама / Ads
1| 3233 |13.04.2024 НАРОДЕН ГЛАС

Руслан Трад: Все повече може да се очаква видима конфронтация между Израел и Иран

.
Източник: личен архив
Беше въпрос на време да има ескалация на войната в Газа, каквато наблюдаваме в момента. Все повече може да се очаква вече видима конфронтация между Израел и Иран.
 

Това заяви пред БНР журналистът Руслан Трад, съосновател на военния журнал "De Re Militari". По думите му, двете страни от години водят сенчеста война, най-вече на територията на Сирия и Ливан.

 

Над десетилетие иранските милиции бяха оставени почти без съпротива да развиват мрежите си в Близкия изток, отбеляза Трад. "Това са армии, особено иракските милиции."

 

Действията, които Иран предприема през последните години, за да затегне своя обръч за натиск върху израелски и американски сили, скоро ще имат кулминация, смята той.

 

Може би Иран през цялото това време е тествал – дали директно, дали през прокси сили, отбраната на Израел, за да прецени къде може да удари, допуска журналистът.

 

Атаката на Израел срещу иранския дипломатически комплекс в Дамаск е сериозен удар за иранските военни, коментира Руслан Трад.







"Иран може да си позволи да атакува Израел. В момента сме в такъв етап на международните отношения и международна сигурност, че Иран може да си позволи да ескалира дори директно. Това, че Израел атакува дипломатическа мисия, дава коз в ръцете на Иран. Иран може да си позволи подобен пряк удар, но Иран има и много други способи, с които да действа. При евентуална директна атака Израел може също да отговори на иранска територия."

 

Част от хардлайнерите искат директна конфронтация с Израел, но иранските политици са силно прагматични. Една от спецификите на иранската външна политика е, че отговорът може да се забави с десетилетия, поясни Руслан Трад.







Изолацията на Израел се засилва заради предизвиканата хуманитарна криза в Газа и факта, че войната не спира – конфликтът продължава с по-слаба интензивност и има отваряне на втори фронт. Израелците не крият, че имат намерение да отговорят на атаките на "Хизбула", посочи още той и допълни, че "Нетаняху вече има срещу себе си откровена опозиция", но ще трябва да продължи конфликта, иначе управляващата коалиция ще се разпадне.

 

"Не мисля, че преговорите някога са имали сериозно значение за събитията на терен. Не са имали отражение на терен, дори когато се водеха най-интензивни преговори", каза в заключение Трад.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 7681 |11.04.2024 Адв. Емил Георгиев: Като гледам кой е вътрешен министър и кой на електронното упрвление, не съм оптимист за изборите . 10| 5350 |10.04.2024 Бившият гл. секретар П. Тодоров: На десетия ден ми стана ясно, че Калин Стоянов изпълнява поръчките на ГЕРБ и ДПС . 23| 12295 |09.04.2024 Христо Петров - Хазарта: Една мафиотска машина циркулира снимки. Целта - хората да си кажат “къде ще ходя да гласувам” . 18| 6660 |08.04.2024 Асен Генов: Съставянето на служебния кабинет - голяма българска социалистическа сватба

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads