Реклама / Ads
10| 8167 |04.12.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

България е заплашена от девалвация на лева

.
Български левове Източник: Вяра Йовева
Топ икономистът от Харвард, професор Кенет Рогоф предупреждава Европейския съюз за страните-членки на съюза, които се намират в доста слаба икономическа позция.
 
Това предупреждение отправи британският икономист в свое интервю за телевизия Sky news като изброи страните от ЕС, които според него са икономически слаби и заплашени от девалвация на националните валути. Първи в списъка на Рогоф са Гърция и Ирландия, които според него са най-уязвими. На трето място е Латвия, която има фиксиран валутен курс, от който според професора няма никакъв смисъл.

Професор Кенет Рогоф включва в списъка на „слабите и уязвими” и Румъния, Унгария и България, чиито икономики също са слаби и заплашени от девалвация на националните валути.

Коментарите на Рогоф идват само няколко дни, след като многомилярдните дубайски строителни компании Dubai World и Nakheel предизвикаха криза на финансовите пазари, след като Арабското емирство Дубай помоли кредиторите им да изчакат за плащанията на дълговете им. В същото време Standard Poors Ratings Services ревизира перспективата си за Република България от отрицателна на стабилна, като беше потвърден дългосрочният рейтинг на страната BBB и краткосрочният A-3.

В България и Румъния ситуацията е подобна на тази в Латвия, Литва и Естония. „Тези държави са натрупали брутни външни дългове на стойност, която надвишава със 100% тази на техния БВП”, казва Иван Чакров, главен икономист от Nomura bank.

„Външният дълг обикновено се изплаща в чужда валута, което означава, че правителствата не могат да използват обезценяването на собствената си валута като мярка за намаляване на дълга”, смята Морис Обсфелд, преподавател по икономика в Калифорнийския университет – Бъркли.

Според някои анализатори богатите нации в скоро време ще предприемат просрочване на изплащането на дълговете им. По-голямата част от анализаторите, все пак, смятат, че богатите държави и Международния валутен фонд (МВФ) ще подпомогнат правителствата, които се нуждаят от гаранции.

Но няма никаква гаранция, че компаниите, които оперират в тези държави, и които също са затънали в дългове, ще бъдат спасени.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5288 |02.12.2009 Скочи кредитният рейтинг на България . 1| 4919 |19.11.2009 Компенсации от 300 млн. евро получи България за Козлодуй . 0| 5220 |11.11.2009 Дянков: Децентрализацията е полезна за България . 13| 5136 |09.11.2009 Дянков е заплаха за финансовата стабилност в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads