Реклама / Ads
6| 5234 |17.01.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Бизнесът апелира към политиците: Спрете скандалите!

.
Ръководствата на Българската стопанска камара (БСК) и на Конфедерацията на работодателите и индустриалците (КРИБ) призоваха на специална пресконференция днес политиците да спрат да се занимават със скандали и да обърнат внимание на икономиката.
 

Ако икономиката не бъде управлявана, тя ще създава скандали, заяви председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев. Председателят на КРИБ Огнян Донев отбеляза, че българската икономика има нужда от спокойна среда и преследване на приоритети. Сега сме в ситуация, в която се открива възможност за рязко подобряване на бизнес средата, наблегна и шефът на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

Работодателите акцентираха и върху неизпълнените ангажименти на държавата към тях. Божидар Данев даде конкретни примери с неизплатени задълженията към бизнеса, неосъществена данъчна ваканция за предприятията, на които тя е длъжник, както и това, че не е приватизиран нито един миноритарен държавен дял.

Огнян Донев също подчерта, че работодателите са изпълнили обещаното на правителството. И с цената на намаляване на рентабилността ще запазят в максимална степен работните места. Това, което очаквахме от правителството обаче, се осъществява бавно или въобще не се осъществява, каза Донев и визира административната и съдебната реформа, както и здравеопазването.

Затова и изпълнението на антикризисните мерки, темповете на усвояване на еврофондовете, разплащанията на държавата с бизнеса, както и това дали ще продължат реформите в администрацията, здравеопазването и пенсионната система, ще са сред основните приоритети на работодателите през тази година в отношенията им с държавните институции.

Огнян Донев прогнозира, че тази година ще бъде годината на оздравителните фалити. Според него ще фалират фирми с разклатено икономическо здраве. Не сме доволни от държавната администрация. Тя не функционира. Затваря си не едното, а двете очи, категоричен Донев. Той каза, че би предприел действия, ако е на мястото на служител на НАП, като види много фирми, в които заплащането на хора с висше образование е 286 лева. Донев отправи поздравления към представителите на бизнеса, които въпреки кризата са увеличили тройно и четворно заплащането. От КРИБ предложиха всички аптеки в страната да бъдат свързани с НАП.

От деловите среди отчетоха, че за първи път се полагат значителни усилия в борбата с организираната престъпност. Сега сме в ситуация, в която се открива възможност за рязко подобряване на бизнес средата, тъй като натискът на кризата тази година се очаква да бъде по-слаб, но има опасност тази възможност да бъде пропусната, тъй като тази година има избори и е много възможно вниманието на управляващите да бъде пренесено в тази плоскост, изрази опасение шефът на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 6554 |01.11.2010 Бизнесът се отказва от стандарта "Стара планина" ? . 3| 5007 |11.10.2010 Бизнесът притисна държавата, постави 5 условия . 7| 5009 |05.10.2010 Бизнесът: 3% по-високи пенсионни вноски е безумие . 3| 5688 |28.09.2010 Бизнесът отказа да плаща 3-те дни болнични

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads