Реклама / Ads
Frognews
6| 4494 |17.01.2011

Бизнесът апелира към политиците: Спрете скандалите!

.
Ръководствата на Българската стопанска камара (БСК) и на Конфедерацията на работодателите и индустриалците (КРИБ) призоваха на специална пресконференция днес политиците да спрат да се занимават със скандали и да обърнат внимание на икономиката.

Ако икономиката не бъде управлявана, тя ще създава скандали, заяви председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев. Председателят на КРИБ Огнян Донев отбеляза, че българската икономика има нужда от спокойна среда и преследване на приоритети. Сега сме в ситуация, в която се открива възможност за рязко подобряване на бизнес средата, наблегна и шефът на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

Работодателите акцентираха и върху неизпълнените ангажименти на държавата към тях. Божидар Данев даде конкретни примери с неизплатени задълженията към бизнеса, неосъществена данъчна ваканция за предприятията, на които тя е длъжник, както и това, че не е приватизиран нито един миноритарен държавен дял.

Огнян Донев също подчерта, че работодателите са изпълнили обещаното на правителството. И с цената на намаляване на рентабилността ще запазят в максимална степен работните места. Това, което очаквахме от правителството обаче, се осъществява бавно или въобще не се осъществява, каза Донев и визира административната и съдебната реформа, както и здравеопазването.

Затова и изпълнението на антикризисните мерки, темповете на усвояване на еврофондовете, разплащанията на държавата с бизнеса, както и това дали ще продължат реформите в администрацията, здравеопазването и пенсионната система, ще са сред основните приоритети на работодателите през тази година в отношенията им с държавните институции.

Огнян Донев прогнозира, че тази година ще бъде годината на оздравителните фалити. Според него ще фалират фирми с разклатено икономическо здраве. Не сме доволни от държавната администрация. Тя не функционира. Затваря си не едното, а двете очи, категоричен Донев. Той каза, че би предприел действия, ако е на мястото на служител на НАП, като види много фирми, в които заплащането на хора с висше образование е 286 лева. Донев отправи поздравления към представителите на бизнеса, които въпреки кризата са увеличили тройно и четворно заплащането. От КРИБ предложиха всички аптеки в страната да бъдат свързани с НАП.

От деловите среди отчетоха, че за първи път се полагат значителни усилия в борбата с организираната престъпност. Сега сме в ситуация, в която се открива възможност за рязко подобряване на бизнес средата, тъй като натискът на кризата тази година се очаква да бъде по-слаб, но има опасност тази възможност да бъде пропусната, тъй като тази година има избори и е много възможно вниманието на управляващите да бъде пренесено в тази плоскост, изрази опасение шефът на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Бизнесът се отказва от стандарта "Стара планина" ? 7| 5747 |01.11.2010 . Бизнесът притисна държавата, постави 5 условия 3| 4136 |11.10.2010 . Бизнесът: 3% по-високи пенсионни вноски е безумие 7| 4263 |05.10.2010 . Бизнесът отказа да плаща 3-те дни болнични 3| 4849 |28.09.2010

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ