Реклама / Ads
1| 5568 |08.03.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Bloomberg: България пред банков срив заради фискалните грехове на Гърция

.
България, страната в ЕС с най-малък бюджетен дефицит рискува банковата й система да бъде “засмукана” от фискалните грехове на съседна Гърция, пише агенция Блумбърг на базата на предупреждения на Fitch Ratings и Capital Economics Ltd.
 
Близо една трета от българските банки са подразделения на гръцки, чиято цена на финансиране вероятно ще скочи, след като дефицитът от 12,7% през последната година предизвика серия от понижения на рейтинга на страната, което срина рейтинга на гръцкия дълг до най-ниското място в еврозоната, пише агенцията. Затягането на коланите ще подкопае печалбите и капитала на банките, като ще породи финансова нестабилност, която ще се разпростре върху Балканите, смятат анализатори.

Проблемът с гръцкия дълг оказва ефект върху банките на страната. След като рейтинга на страната бе понижен на 23 февруари Fitch понижи рейтингите и на 4 от основните банки в страната, а Standard & Poor’s и Moody’s Investors Service дават индикации, че ще са следващите, които ще го направят.

Пониженията в рейтингите означават, че банките-майки може да запазят парите си за местния пазар, като в същото време спрат да финансират дъщерните си банки, които се издържат само отчасти чрез своите депозити.

„Подозираме, че финансирането на дъщерните банки ще става все по-трудно по-късно през годината” – коментира Нийл Шеринг, старши икономист по нововъзникващите пазари на лондонската консултантска компания Capital Economics – „Дори гръцките банки да продължат да поддържат потока на финансиране в краткосрочен план, по-големият риск е, че скорошната рецесия ги принуждава, а и не само тях, а и западните банки, да редуцират нивата си на експозиции в Източна Европа”.

Българското министерство на финансите е изпратило на 1 февруари писмо, с което анулира споразумението да получава оценки от Fitch, като се мотивира с нужда от съкращаване на разходите.

Гръцките банки-майки са изправени пред нови трудности с финансирането, тъй като ЕЦБ се готви да оттегли извънредните мерки на подкрепа, предприети по време на кризата.

Гръцкото производство ще се свие с 4% през настоящата година, прогнозира Кристиан Келер от Barclays Capital. България, 10% от чийто износ е насочен за Гърция, може да се окаже най-силно засегната от рецесията в съседа си от Еврозоната, коментира Едуард Паркър от Fitch.

Растежът на Балканите може да се размине с официалните прогнози и да засегне финансите на държавите в региона, казват от Fitch. Българското правителство прогнозира растеж от 0,3% на икономиката през 2010, но Паркър прогнозира свиване, като понижава доскорошните си прогнози за стагнация.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4893 |02.03.2010 България няма нужда от разюздана фискална политика . 5| 5627 |25.02.2010 Джеймс Уорлик: Инвестирайте в България! . 0| 5363 |25.02.2010 България зове за енергийно единство в ЕС . 2| 6355 |24.02.2010 България в криза - атрактивно място за аутсорсинг

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads