Реклама / Ads
2| 3779 |08.04.2024 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Брюксел: Китай ни натиска, ЕС рябва да укрепи производството на вятърна енергия

.
В становище, прието на пленарната сесия през март, Европейският икономически и социален комитет (ЕИСК) подчертава, че вятърната енергия е ключов компонент на екологичния преход, като посочва необходимостта от разширени и модернизирани енергийни мрежи, социално-екологични критерии в търговете и всеобхватно участие на обществеността.
 

Един силен сектор на вятърната енергия би могъл да подобри екологичното, икономическото и социалното благосъстояние на ЕС. Това е основната идея на становището на ЕИСК, изготвено от Томас Катниг и прието на пленарната сесия през март, предаде пресцентъра на ЕИСК.





Изправен пред нарастващ натиск от страна на международни конкуренти като Китай, Европейският съюз трябва да укрепи своя сектор за производство на вятърна енергия и да насърчи неговото развитие.

 

За да се постигне този резултат, блокът трябва значително да разшири, модернизира и цифровизира своята мрежова инфраструктура и същевременно трябва да създаде съответната инфраструктура за съхранение.

 

„Европейският сектор на вятърната енергия е важен стълб на екологичния преход. Разработването на мрежи за свързване, предаване и разпределение на вятърната енергия ще позволи интегрирането на значително по-голям обем вятърна енергия в енергийната система“, заяви г-н Катниг.

 

Мрежовите търгове трябва да се придържат към екологичните, трудовите и социалните стандарти

 

Вятърната енергия трябва да се разглежда като критична инфраструктура със съответните привилегии и задължения за дължима грижа и всички процедури за одобряване на офертите и разрешителните трябва спешно и изцяло да бъдат цифровизирани и ускорени.

 

Освен това при организирането на търгове, за да се определи как да се разпределят средствата за енергия от възобновяеми източници, от съществено значение е да се прилагат високи критерии за предварително класиране за да се гарантира, че всички оференти спазват строги екологични, трудови и социални стандарти.

 

Дружествата следва винаги да спазват изискванията за сигурност, безопасност на труда, колективно договаряне и социалните и екологичните изисквания като необходимостта от насърчаване на кръгова икономика.

 

Търговете, основани единствено на цената, насърчават надпреварата за достигане на най-ниски равнища, което е в ущърб на околната среда и работниците и поставя в неизгодно положение предприятията, които желаят да дадат своя принос, например чрез инвестиции в опазването на околната среда и биологичното разнообразие.







Енергийните общности са значителен актив за вятърната енергия

 

Участието на гражданите и организираното гражданско общество продължава да бъде от основно значение. Енергийният преход ще бъде успешен само ако те бъдат поканени да се превърнат в негови активни движещи сили. Без тяхното участие социалното приемане на прехода, а следователно и вятърната енергия са изложени на риск.

 

Енергийните общности, енергийните кооперации и споделянето на енергия са ценни средства за насърчаване на разпространението на вятърната енергия и представляват интересна форма на разширено производство на енергия от потребители от три гледни точки: социална (участие и приемане), икономическа (мобилизиране на допълнителен капитал) и енергийна (производство, което се доближава в по-голяма степен до търсенето).

 

Поради това Европейската комисия следва да признае техния важен принос от гледна точка на социалната, икономическата и енергийната ефективност, като включи ефективното гражданско участие като седми стълб на предложения план за действие в областта на вятърната енергия.

 

Контекст

 

През октомври 2023 г. Европейската комисия представи Европейски план за действие в областта на вятърната енергия, за да се гарантира, че преходът към чиста енергия върви ръка за ръка с конкурентоспособността на промишлеността и че вятърната енергия ще продължи да се развива успешно в Европа.





Планът за действие ще спомогне за поддържането на солидна и конкурентоспособна верига за доставки на вятърна енергия с ясен и сигурен набор от проекти, които да привлекат необходимото финансиране и конкуриращи се при равни условия в световен мащаб. Той е придружен от съобщение относно изпълнението на амбицията на ЕС в областта на енергията от разположени в морето инсталации, включително вятърната енергия, като продължение на стратегията на ЕС за енергията от възобновяеми източници от инсталации в морето, която беше приета преди три години.

 

Планът за действие определя незабавни действия, които да бъдат предприети съвместно от Европейската комисия, държавите членки и сектора, въз основа на съществуващите политики и законодателство. Той се съсредоточава върху шест основни области:

 

- ускоряване на внедряването чрез повишена предвидимост и по-бързо издаване на разрешения;

- подобряване на структурата на търговете;

- достъп до финансиране;

- справедлива и конкурентна международна среда;

- широкомащабни партньорства в областта на уменията за сектора на енергията от възобновяеми източници;

- участие на промишлеността и ангажименти на държавите членки.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2487 |08.04.2024 Безплатни консултации с трансплантолога проф. д-р Кямил Полат на 20.04.24 г. в София . 1| 4698 |05.04.2024 Кварталът на „свободните хора“ в Копенхаген - Кристияния . 4| 3920 |03.04.2024 Вдигат заплатите и на чиновниците със задна дата . 0| 4375 |02.04.2024 Въпреки Шенген, ако сте с дете трябва да носите всички документи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads