Реклама / Ads
3| 6194 |02.11.2007 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Чужди инвеститори окупират всички сектори на туризма

.
Все по-бързо развиващият се туристически сектор в страната ни примамва освен български и много чуждестранни инвеститори. Сред лидерите в инвестициите в България са Великобритания, Русия и Ирландия.
 

 

Даниела Георгиева

Надеждите за големи печалби след присъединяването на балканската страна към ЕС през януари примами инвеститори от Великобритания, Ирландия, Израел и Русия, които купуват имоти на доста по-ниска цена спрямо това, което биха платили в Испания или Франция. Девствената природа и слънчевото време превърнаха България в предпочитана туристическа дестинация още по времето на комунизма. През зимата географското разположение на България осигурява на планинските курорти стабилна снежна покривка.

Тази година десетки нови за страната чуждестранни компании вече са заявили интереса си да инвестират в туристически проекти и стъпват на пазара у нас. Голяма част от компаниите са се ориентирали към инвестиции в имоти за изграждането на балнеологични и СПА комплекси.

izgrev_1.jpg Редица инвестиции се насочват в трите курорта - Велинград, Сандански и Хисаря. През миналата година само в района на Хисаря са сключени над 25 сделки с чуждестранни инвеститори, които на зелено ще строят СПА хотели и апартаментни комплекси. В района на Велинград за същия период сделките са почти 20. Интерес има от компании и от Гърция и Украйна и скандинавските страни. През следващите една-две години инвестиционните намерения ще се насочат предимно към СПА и балнеотуризма, които могат да привличат платежоспособни туристи в България.

През последната година възможностите за проекти в туризма привлякоха интереса и на нови за пазара инвеститори, различни от традиционните англичани и ирландци. Като стратегически инвеститор в туризма все повече се налагат испанските компании.

Масов е бумът в последните няколко месеца. Само в изминалите две седмици направиха първа копка на няколко проекта.

Освен в СПА чужденците инвестират и в голф туризма. Миналата седмица стартира поредният британски проект за голф комплекс край Каблешково. Не по-малко интересни са инвестициите в планинските курорти . Насочват се средства както в развитите курорти , така и във все още не толкова известните и тепърва развиващи се за зимен туризъм.

Чужденците докараха в България не само пари. Благодарение на тях в страната съществено се е увеличил обемът и качеството на строителството и се е вдигнало нивото на предоставяните услуги, смятат имотните специалисти.

Друга област, в която се насочват не само чужденци, а и българи са ваканционните и затворени жилищни комплекси със собствена инфраструктура. Този тип инвестиция е постижение на последните години. Има интерес и към стари селски къщи, намиращи се на 10-15 км от морето, в екологично чисти райони. Търсят се и земи, разположени в не толкова известни курортни центрове, но ставащи за застрояване с хотели и ваканционни селища. И това е само малка част от целия пазар за недвижими имоти, от които се интересува чужденецът. Най-търсените места на българския пазар за недвижими имоти си остават разработените черноморски градове Бургас и Варна (и техните области с известните курорти Слънчев бряг и Златни пясъци). Единствено столицата води в класацията, където недвижимите имоти са най-скъпи. 

img_1857.jpg
снимки Вяра Йовева

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 9505 |01.11.2007 Ски на половин цена примамват клиенти на пазара на стадион Юнак . 9| 6433 |31.10.2007 Гергов може да продаде част от хотелите в Слънчев ден . 3| 5400 |31.10.2007 България е на 79 място по конкурентноспособност . 0| 5395 |31.10.2007 България е на 79 място по конкурентноспособност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads