Реклама / Ads
31| 9552 |11.07.2012 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Дянков взима двореца "Кричим"

.
Симеон Дянков
Царският дворец "Кричим" ще стане духовен и арт център. Такива са плановете на вицепремиера Симеон Дянков, който поема стопанисването на имота. Финансовото министерство ще се грижи за ловното стопанство и огромната къща, след като съдът у нас окончателно го отне от Симеон Сакскобургготски.
 

Дворецът ще бъде отворен за посещения на граждани, пише Стандарт. Така всеки, който желае, ще може да го разгледа. Идеята на финансовия министър е уникалната сграда да се ползва и за пленери на художници. "Там могат да се организират и семинари, на които археолозите да обсъждат своите открития", коментира за "Стандарт" Дянков. Кабинетът днес ще даде официално стопанисването на двореца.

 

Въпреки това адвокатите на Симеон и сестра му Мария-Луиза твърдят, че имотите, записани в цивилната листа на царското Интендантство, са техни по право и са одържавени неправомерно. Юристите на Сакскобургготски аргументират тезата си с решение на Конституционния съд от 1998 г. То гласи, че законът от 1947 г., с който имотите на царете Фердинанд и Борис III, се обявяват за държавна собственост, е противоконституционен. В крайна сметка обаче този довод бе отхвърлен от съда с мотив, че Интендантството е държавно учреждение, финансирано със средства от бюджета, за да може монархическата институция да е подсигурена. Интендантството, по същество, е тогавашното финансово министерство. И според Дянков това е основателната причина именно той да бъде избран за "стопанин" на имението.

 

"Знаете, че един от успехите на това правителство е, че тръгна с дела за връщането обратно на дворците като държавна собственост. "Кричим" е първият, който успяхме да си върнем, очакваме и да има други такива", обясни финансовият министър. След като бъде потвърдена и държавната собственост на останалите "царски" имоти, ще се мисли за някаква форма на стопанисване, обясни още вицепремиерът. Той подчерта, че ресорното му ведомство е раздало за стопанисване на общините всичките си имоти, така че сега има капацитет и възможност да се грижи за двореца "Кричим". Вицепремиерът вече е поръчал на шефа на НИМ Божидар Димитров да извади от архивите историята на двореца. "Подготвили сме я, в нея се описва как е бил построен и всички подробности и детайли от едновековния му съществуване", поясни Димитров.

 

А историята на двореца "Кричим" започва през 1905 г., когато е построен ловен павилион. Къщата е скромна, но удобна и напълно отговаряща на предназначението си за ловна хижа. След това е оформен малък, около 2 дка парк, който през 1909 г. е разширен с още 27 дка. Направени са опесъчени алеи и е засадена наша и различна чуждоземна растителност. За гръбнак на парковата композиция са използвани част от съществуващите вековни дъбове. За горската част на имението, която е свързана и с ловното стопанство, са полагани особени грижи с любов и към богатата местна фауна. Освен това тук са аклиматизирани мексикански пуйки, разни видове фазани и дори южноамерикански щраус нанду. Развъждани са и кеклици, яребици, токачки.

 

През тридесетте години на миналия век имението се развива с тенденции за представителност, отразяващи по-скоро лични предпочитания и индивидуални послания на наследника на Фердинанд цар Борис. През 1937 г. е построена нова по-голяма сграда. Проектът на арх. Йордан Севов е с традиционна архитектура с белези от модернизма, вписваща се в средата с уютна декорация. Правят се преустройства и в градината.
Днес дворецът "Кричим" е непрестъпна крепост. Така е от години. Охранява се от военни и пиле не може да прехвръкне, камо ли някой да влезе вътре. Входът е само със специално разрешение, и то не за всеки. Хубавото е, че вътре са запазени всички растителни видове и алеите в градините, които най-вероятно ще бъдат съхранени, каквито и други промени да се правят в имението.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 48| 10158 |06.06.2012 Дянков: Вдигаме заплатите от 1.01 . 12| 7080 |18.04.2012 Eвропейската Банка: Дянков, не пипай Сребърния фонд! . 34| 6940 |12.04.2012 Дянков: От 1 юли вдигаме пенсиите, догодина - пак . 20| 6752 |06.04.2012 Кърджали тръгва към София, ако Дянков не помогне

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads