Реклама / Ads
0| 5196 |03.05.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Днес решават за болничните

.
Окончателната схема за изплащане на болничните ще бъде одобрена днес от Съвета за тристранно сътрудничество с участието и на премиера Бойко Борисов.
 

Преди няколко дни социалните партньори се споразумяха да няма неплатен ден, а днес трябва да договорят какъв процент от дневното възнаграждение ще плаща работодателят на работника за всеки от първите три дни болнични.

Правителството настоява за изплащане на 70 процента от възнаграждението, бизнесът настоява този процент да бъде 50, а синдикатите отхвърлят и двата варианта и настояват работодателите да поемат трите дни по схемата, изплащана досега от НОИ.

По всяка вероятност ще се приеме средният вариант от 60 %, коментираха Божидар Данев от Българската стопанска камара и Николай Ненков от КНСБ.

„Това, което ние предлагаме, е да се натоварят работодателите с допълнително 50-процентно плащане от досегашното състояние. Това, което предлагат синдикатите, е да не се натоварват заетите в икономиката, което не е етично. Всеки трябва да поеме своята част и затова ние предлагаме равномерно да плащаме първите три дни, като поемаме част от тежестта, която има в момента НОИ и злоупотребите”, обясни Данев.

„Вече сме казали, че ако направим сбора по отделните варианти, разходите на работодателя са едни и същи, работникът е ощетен еднакво. Да не се заблуждава някой, че като работникът няма нулев ден, това е добра мярка, тъй като ако процентите са ниски, както 50-50-50, ефектът е същият”, каза пък Николай Ненков.

Тристранният съвет ще разгледа и предложеното на КТ „Подкрепа” въвеждане на системата за използване на персонален ден. Тази система дава определен брой свободни дни, които могат да се използват от работещите за вършене на лични ангажименти. Персоналните дни се заплащат, като в САЩ работникът получава 100 % от дневното си възнаграждение и може да използва дните поотделно или наведнъж.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5157 |28.04.2010 Кабинетът нищи проблемите с болничните и отпуските . 0| 5007 |22.04.2010 Без консенсус за болничните, изчистваме отпуските по график . 1| 5407 |29.03.2010 Днес решават за ДДС-то, цената на парно, ток и газ . 0| 5249 |05.08.2009 Решават проблема с бюджетния дефицит

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads