Реклама / Ads
23| 6693 |20.03.2014 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

ГЕРБ: Властта бетонира Черноморието, далавера в Карадере

.
С вчерашното решение на Министерския съвет се стартира грандиозна далавера в Кара дере, заяви заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Димитър Главчев на брифинг в парламента. От ГЕРБ обвиниха управляващите в "бетониране на българското Черноморие" и призоваха за спиране на проекта.
 

Много са скандалите и неслучайно е подбран моментът да бъде стартиран тихомълком, по терлици този проект, който унищожава българската природа, коментира Главчев.

Интересна ще е реакцията на екологичните организации на този акт на грабителство, който не се е случвал от времето на Тройната коалиция, сега има ново възстановяване на такива похвати, добави той.

Бившият министър на регионалното развитие Лиляна Павлова (ГЕРБ) посочи, че в случая с Карадере става въпрос за заменка, прекрасна плажна ивица и горска площ с променено предназначение - територия от 210 дка, и 100 млн. инвестиция, в резултат на която "това прекрасно и красиво място ще се превърне в три огромни хотелски комплекса, над 1200 самостоятелни жилищни сгради и нито помен от диви птици, природа и всичко останало".

"Всички си спомняме, че това правителство популистки каза, че ще спасява Черноморието, а на някои лидери им е лична кауза. В тази лична кауза виждам не кауза за спасение на Черноморието, а кауза за неговото унищожение и пълно бетониране", коментира Павлова.

Тя отбеляза, че с промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, които предстои днес да бъдат разгледани от комисията по регионална политика, се разрешава отново строителството в зона А.

По думите й това се прави, за да може проектът в Кара дере да се случи. С промяна в Закона за насърчаване на чуждестранните инвестиции държавата ще финансира изграждането на инфраструктура за големи инвеститори, които влагат 100 млн., какъвто бил случаят с инвеститора в Кара дере, каза още Лиляна Павлова.

Вчера беше казано, че държавата няма да плати и лев, в същия момент с приемането на промените в закона, държавата ще е длъжна да плати цялата инфраструктура - пътна, ВиК, отбеляза тя.

Според Лиляна Павлова управляващите бързат с този проект, защото още от 2007 г. имало издадени 70 разрешения за строеж, половината от които вече не били валидни, но имало 25, които са валидни и то само още три месеца.

"Затова се бърза, за да го бетонират и застроят. В противен случай ще трябва да спазят закона, да минат през процедура по ОВОС и този проект да бъде спрян", коментира тя. Апелирам към министъра на околната среда да спре този проект, да забрани строителството в тази зона и каузата за унищожение, подета от това правителството, да бъде спряна незабавно, добави Павлова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6249 |12.02.2014 Търговските вериги се опънаха на властта . 3| 6383 |28.11.2013 2,7 млн. лв. като хонорари раздала властта за 9 месеца . 22| 7118 |23.10.2013 Властта на война с банките . 1| 5381 |22.08.2008 Властта отказа да инспектира строежите на Рила

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads