Реклама / Ads
2| 9256 |19.12.2008 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Градът на тепетата обяви "Тракия" за най-хубавият си район

.
Пловдивският квартал "Тракия" бе определен за най-добрия район за живеене под тепетата. На 15 декември приключи гласуването, в което се включиха хиляди пловдивчани.
 

"Тракия" спечели с 55,7 % пред "Центъра" с 44,3% заради чистотата, осветлението, местата за паркиране, зелените площи и липсата на задръствания.  "Центърът" пък е определен за рай на забавленията, нощния живот и културните мероприятия.

Целта на кампанията бе жителите на града да определят къде в Пловдив се живее най-добре и защо, как се справят с проблемите районните кметове и как може да се подобри качеството на живот в отделните квартали.

Пловдив е вторият по големина град в България след София и 83-ят по население в Европейския съюз. Той е административен център на Южен централен район, Област Пловдив и на три общини: Пловдив, Марица и Родопи. Населението на града е 376 950 души. Разположен е в централната част на Горнотракийската низина, на двата бряга на река Марица, на 10 км северно от Родопите и на 50 км южно от Стара планина.

Градът е застроен в подножията на седем сиенитни хълма, поради което често е наричан „Градът на тепетата“. До началото на ХХ век те са седем, но едно от тях е разрушено за направа на каменни кубчета „павета“, с които са били павирани пловдивските улици. Традиционните имена на тепетата са: Джендем тепе, Бунарджик, Сахат тепе, Небет тепе, Джамбаз тепе и Таксим тепе. 

plovdiv_bg_3.jpg

Пловдив е един от най-старите градове на Европа. Съвременникът на древна Троя е по-стар от Рим, Картаген, Истанбул (Константинопол), Атина.

Уникалното разположение на Пловдив винаги е било основна причина градът да се превръща в кръстопът между западните и източните цивилизации и да бъде обект на не един спор между велики народи, оставили пребогато културно-историческо наследство, оформило характерния облик на днешен Пловдив.

Градът е познат под много имена и датата на неговото създаване се губи хилядолетия назад. Предполага се, че е основан около 6000 г. пр.н.е. като първоначално е бил известен под името Кедрисия, заради многото кедри, растящи по поречието на река Марица. През 12 в. пр.н.е. тракийските племена одриси и беси, създават върху трите хълма на днешен Пловдив, древния Евмолпия. През 342 г. пр.н.е. Филип Македонски превзема града и го кръщава на себе си - Филипополис. По-късно траките си го връщат и преименуват на Пулпудева. През 72 г. сл.н.е. градът е завладян от римляните, които започват да го наричат Тримонциум. По това време градът е още известен като Флавия и Пълдин. Свидетелство за славното тракийско минало на Пловдив са останките от древния Евмолпия на Небет тепе, но най-много са забележителностите от римско време – Античният театър, строен от император Траян през 2 век, Римският Одеон познат като малкият античен театър, Римският форум, обхващащ някогашните главни улици на древен Филипопол, Римският стадион, намиращ се на Сахат тепе, и Археологическият комплекс Ейрене от 3-4 век. По времето на османското робство през 16 век в Пловдив е построена часовникова кула, известна като първият градски часовник в тогавашната Османска империя и един от най-старите в Източна Европа. Ето защо и тепето, на което е построена кулата, от тогава носи името Сахат тепе.

Символ на Пловдив е огромният архитектурен комплекс от Възрожденско време - Старият град, чието очарование и романтика привличат хиляди туристи. Посещавани са Античният театър, Балабанова къща, къща "Хиндлиян", къща "Недкович".

Богатата история и култура на Пловдив може да бъде проследена чрез множеството чудесни музеи на града - Археологическия, Етнографския, Историческия музей.

Съвременен Пловдив е едно привлекателно и красиво място за отдих и живеене с вековни традиции в книгоиздаването и образованието, множеството културни центрове и ежегодни фестивали, посветени на музиката, киното, театъра, изобразителното изкуството.

Сред най-популярните събития в града са Международният панаир, който се провежда два пъти в годината, Международният театрален фестивал „Сцена на кръстопът”. 

plovdiv_bg_2.jpg

Първият театър “Люксембург”, в който са положени основите на професионалния театър в България, е построен в Пловдив. 

След Освобождението в Пловдив е открита и първата пивоварна фабрика. Пловдив е развит център на иконописта още от Средновековието. През Възраждането в града идват да работят майстори зографи от цялата страна, сред които са Димитър Зограф и синът му Зафир (Станислав Доспевски), Захари Зограф, Георги Данчов и др. След Освобождението, когато Пловдив е столица на Източна Румелия, тук работи големият български художник от чешки произход Иван Мърквичка. Още в края на 19 век в Пловдив се създава втората в страната Държавна художествена галерия след Националната в столицата. Днес фондът на Държавна художествена галерия  Пловдив, наброява над 6000 оригинални художествени произведения, експонирани в 4 различни сгради: Постоянна експозиция, къща музей „Златю Бояджиев” и Иконна сбирка на ул. „Съборна”, Постоянна експозиция на Цанко Лавренов на ул. „Княз Александър I”. През 1981 г. бе открита Постоянна експозиция на мексиканското изкуство, дарение от мексиканските художници в чест на 1300-годишнината от основаването на българската държава. Пловдив има сериозни основания да се гордее като родно място на българската книга, книгоиздаване, книгоразпространение и периодичен печат, и като първия голям литературен център. През 1855 г. тук е създадено първото българско издателство от възрожденеца Христо Груев Данов.

В Пловдив е построен един от най-големите спортни центрове в България - спортен комплекс „Пловдив”. Разположен в северозападната част на града, комплексът включва стадион за 55 000 зрители, най-голямата гребна база на Балканите, закрит плувен басейн, открити и закрити тенискортове и лекоатлетическа писта. Други по-значими спортни съоръжения и атракциони в Пловдив са стадион „Локомотив”, стадион „Христо Ботев”, стадион „Марица”, стадион „Тодор Диев”, хандбална зала „Локомотив”, спортните зали „Дунав”, „Строител”, „Чайка”, „Академик”, „Total Sport”, водния комплекс Акваленд. Пловдив е сред най-футболните градове в България с 4 отбора в професионалния футбол - „Ботев” (основан 1912), „Марица” (1921), „Локомотив” (1936) и „Спартак” (1947). В Пловдив от 1949 г. се провежда ежегодно Международният боксов турнир "Странджа". В изданието за 2007 г. в турнира взимат участие 96 боксьори от 20 страни. Край Пловдив са разположени клубове по конен спорт „Аркан” и конно-спортна база „Хан Крум”. Пловдивските тепета Сахат тепе (Данов хълм), Бунарджик (Хълм на освободителите) и Джендем тепе (Младежки хълм) през 1995 г. са обявени за природно защитени територии. Младежкият хълм има надморска височина (кота терен) 307 м. В центъра на града се намират „Цар Симеоновата градина” и „Дондукова градина”, които са сред първите паркове в България. Други по-големите паркове са Ботаническата градина, парк „Бели брези”, парк „Рибница”, парк „Лаута“.

plovdiv_bg_5.jpg

По- известните хотели в Пловдив са „Новотел Пловдив”, който е с пет звезди и предлага новогодишен куверт от 300 лева на човек за нощувка и празнична вечеря. Нощувката на човек в единична стая в четиризвездните хотели „Марица” и „Тримонциум” е около 100 лева, а в тризвездните „Империал” и „Родопи” двойната стая е около 80 лева. Заведенията, които си заслужава да посетите, са „Краси”, „Джоана”, „Весело село”, където ще се потопите във възрожденска атмосферата и ще можете да се насладите на традиционна българска кухня и уникални специалитети. Ако си падате по нощните заведения, може да изберете между INFI Dance, Най клуб, в които пускат поп-фолк, Папараци, което разполага с две зали за любителите на чалгата и хауса, а ако слушате ретро, мястото ви е в Liqueur. До парк Лаута имате възможност да играете боулинг или да карате картинг в Ескалибур. Транспортът от и за Пловдив е максимално удобен предвид централното място, което градът заема в южната част на страната. Цената на автобусния билет от София до Пловдив е 10 лева, от Бургас до Пловдив- 14 лева, като на почти същите цени можете да пътувате с влак. Други интересни места около Пловдив са Хисаря, Асеновата крепост, Бачковският манастир. На град Пловдив са кръсени връх в Тангра планина на остров Ливингстън и малка планета в Слънчевата система.

plovdiv_bg_6.jpg
plovdiv_bg_7.jpg plovdiv_bg_4.jpg plovdiv_bg.jpg  снимки Вяра Йовева

  Аделина Георгиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 21717 |06.10.2008 Градът на люляците - Ловеч - една съвременна приказка . 0| 8996 |15.09.2008 Американската банка "Лемън Брадърс" обяви фалит . 0| 9809 |30.07.2008 Фирми, отпускащи кредити търсят клиенти с неугледни обяви . 0| 6285 |30.07.2008 Фирми, отпускащи кредити търсят клиенти с неугледни обяви

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads