Реклама / Ads
2| 5423 |14.07.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Кабинетът реши - още 150 хил.лв. за "Бургас-Александрополис"

.
Със 150 хил. лв. ще бъде увеличен капиталът на „Проектна компания нефтопровод Бургас-Александруполис-БГ” ЕАД. Такова постановление прие днес Министерски съвет.
 

Средствата ще бъдат отпуснати от републиканския бюджет и така парите за проекта ще станат 200 хил. лева. Новите акции са 1500 броя, всяка от които с номинална стойност 1000 лв., придобити от държавата.

Решението е изненадващо, като се има предвид, че само преди две седмици премиерът Бойко Борисов заяви в интервю за авторитетното издание „Файненшъл таймс” , че България вече не се интересува от участие в проекта за строеж на петролопровод от Черно до Егейско море след екологичната катастрофа, причинена от разлива в Мексиканския залив.

Обратът в позицията днес бе обяснен от вицепремиера Цветан Цветанов. По думите му в момента има ангажименти, които трябва да бъдат изпълнявани. Докато не излезе окончателната оценка за въздействието върху околната среда, за да се каже „да” или „против” този проект, дотогава България участва в него, обясни той.

Министър Цветанов отрече да е противник за изграждането на нефтопровода и добави, че е против реализирането на който и да било сериозен инфраструктурен проект, когато не са изпълнение всичките процедури, които трябва да бъдат направени, категоричен е той.

„Проекта компания нефтопровод Бургас-Александруполис- БГ” ЕАД е еднолична собственост на държавата, а неин принципал е министърът на финансите. Дружеството притежава 24,5 на сто от капитала на „Транс-Балкан Пайплайн” Б.В., Амстердам, Холандия, която от своя страна е ангажирана с изпълнение на дейности, свързани с проучването, проектирането, строителството и експлоатацията на нефтопровода Бургас-Александруполис.

С решение на МС №131 от 2010 г. координацията и надзора върху изпълнението на междуправителственото споразумение за сътрудничество в областта на строителството и експолоатацията на петролопровода Бургас-Александруполис (от българска страна) са възложение на заместник министър-председателя и министър на финансите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5228 |16.06.2010 Кабинетът бие шута на "Фич" . 0| 5575 |26.05.2010 Кабинетът гласува корекциите в бюджета . 0| 5963 |14.05.2010 Кабинетът "за" идеята Брюксел да проверява бюджета . 0| 5153 |28.04.2010 Кабинетът нищи проблемите с болничните и отпуските

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads