Реклама / Ads
6| 5227 |10.03.2020 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Караниколов: Дефицит на стоки у нас заради Ковид-19 няма

.
В момента активно се борим със спекулата. За щастие не се отчитат липси на продукти на пазара - в складовете има достатъчно продукти. Действаме безкомпромисно с опитите за спекулация с цените. Не бива по време на човешко нещастие да се извличат печалби.
 

Това заяви пред bTV министърът на икономиката Емил Караниколов по повод икономическите последствия и проблеми, създадени заради коронавируса.

 

След като у нас бяха диагностицирани четири случая на болестта, страната ни предприе извънредни мерки. Спрян е износът, а в момента страната усилено се стреми да изработи достатъчно предпазна екипировка за медицинските служители у нас.

 

"Екипировката от Турция до края на деня ще пристигне. Тя е достатъчна, за да осигури защита на лекарите и медицинските сестри за едид месец. Производители у нас има и в момента, но те никога не са били големи. Предприели сме мерки износът да се спре и стоките да са предназначени за пазара у нас. Появиха се критики, че не сме го направили по рано с оглед на всичко, което се случва около нас, но нямаше как - една от ценностите на ЕС е свободното движение на стоки, хора и услуги. В момента има форсмажорни обстоятелства. Никоя страна-членка не е предприрела подобни действия, преди да има диагностицирани на нейна територия. Да забраним износа би било против ценностите на ЕС, ако няма такива обстоятелства", обясни Караниколов.

 

Последствията върху световната икономика вече се усещат в световен мащаб. Според Караниколов у нас най-големи проблеми ще има в сферата на транспорта и туризма.

 

"България няма голям стокообмен с Китай. Основни наши партньори са страни като Франция, Германия и Италия. Започнаха да се затварят предприятия, след като вирусът влезе в Европа. Неизбежно е да има последствия и е въпрос на време европейските страни да седнат и да обсъдят как да помогнат на бизнеса. Трябва да имаме готовност да подадем ръка на българската икономика", заяви Караниколов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 19794 |26.02.2020 Дефицитът в армията е над 5000, десет генерала получават и пенсия, и заплата . 1| 4456 |14.06.2019 НСИ отчете инфлация от началото на годината на много стоки . 0| 5101 |06.01.2019 Поскъпнаха основните хранителни стоки у нас . 7| 8629 |24.08.2018 Енергиен експерт: Ще има скок в цените на парното, стоките и услугите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads