Реклама / Ads
2| 10760 |04.09.2007 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Клиенти много, а софийска земя – малко

.
Центите на имотите от началото на годината са скочили с 15-17 на сто. Търсенето е по-голямо от предлагането, клиентите са много, а те определят ръста на цените, това заяви пред Frognews.bg Младен Митов от агенция „Явлена”.
 

Най-много се търсят жилища, офиси и терени в столицата.

Масово студенти и семейства купуват апартаменти в София. С пари, получени от продажба на друг имот, земя, или с ипотечен кредит се инвестира в жилище в столицата. „Търсенето на апартамeнти от студенти е стабилно от няколко години и цените са запазени от всякакви сривове, поради членството в ЕС. Българинът има такава настройка да инвестира в сигурния недвижим имот, а не в акции и ценни книжа”, коментира още той.

Най-голямо повишение в цените на жилища – 29 %, се отчита за квартал „Изток” през първото полугодие на 2007 г. и с 51 % в сравнение за същия период миналата година, сочи доклад от миналата седмица на консултанската компания „Colliers International”. В резултат на това районът се е превърнал във втория най-скъп квартал в столицата след „докторската градина”, където цените са се покачили с 19 % за шестмесечието и с 13 % за същия период миналата година. Цените на жилищата в кв. „Изток” са достигнали 1 450 евро на кв. м през първите шест месеца на годината в сравнение с малко под 2 000 евро на кв. м в „докторската градина”. Увеличение има в „Иван Вазов” с 11 % и „ Лозенец” с 19 %. Интервалът от жилища на пазара в момента е 525 500 кв. м, като за в бъдеще се очаква да расте предвид това, че разрешителните за строеж се увеличават с 50 % през последните две години, посочва „Colliers International”.

Митов също предвижда, че ще има много сторежи и проекти за презастрояване на столицата. „За съжаление София не е разтегателна и не случайно от месец, два се заговори, че трябва да се направят промени в общия градоустройствен план.

Тази година, след като влезе новият строителен план за столицата, се оказа, че някои от показателите на терени са надценени, а това рефлектира върху цената им. Поне е ясно в кой район какво може да се строи и в какви насоки ще се развива София като жилищно, офисно или складово строителство”, добави още той.

Около големите булеварди се допуска по-голямо застрояване и уплътняване. Земеделската земя до автомагистралите „Тракия” и „Хемус”, която е една 100-метрова зона в дълбочина, е предназначена за чисто производство и търговски обекти. „Другите терени, разположени в горната част на Витоша и най-вече около парк ,,Витоша”, попадат в един район с ограничени параметри за застрояване, което доведе до намаляване на градоустройствените параметри на половина. Разнородна е картинката, но важно е, че има вече закон за София, който е в сила и действа”, коментира Митов.

Йочка Димитрова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5558 |04.09.2007 TUI Travel PLC започва да се търгува на Лондонската Фондова Борса . 3| 6266 |03.09.2007 Ново сдружение ще брани интересите на туризма . 0| 5302 |03.09.2007 СБТИ няма да подкрепи създаването на Конфедерацията по туризъм . 2| 5128 |03.09.2007 Близо 40 хил. британци с имоти у нас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads