Реклама / Ads
0| 4741 |10.10.2023 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Кои са основните функции на моторното масло?

.
Всеки двигател се нуждае от моторно масло, за да функционира. Съществува високо качество масло като моторно масло Bardahl от Motornomaslo.bg, което ще ви даде всичко необходимо, за да се движите безпроблемно. Какво обаче означава това и какви всъщност са функциите на моторното масло е нещо, което всеки шофьор трябва да знае. Нека да видим по-долу.
 

Всеки двигател се нуждае от моторно масло, за да функционира. Съществува високо качество масло като моторно масло Bardahl от Motornomaslo.bg, което ще ви даде всичко необходимо, за да се движите безпроблемно. Какво обаче означава това и какви всъщност са функциите на моторното масло е нещо, което всеки шофьор трябва да знае. Нека да видим по-долу.

 

Поддържане на вискозитета

 

Поддържането на вискозитета е изключително важна функция на моторното масло. Вискозитетът се отнася до съпротивлението на маслото да тече и способността му да поддържа постоянна дебелина и течливост при различни температури.

 

Моторното масло трябва да поддържа вискозитета си при различни условия на работа - от студено стартиране до високи работни температури. Когато двигателят е студен, маслото трябва да тече лесно, за да осигури правилно смазване. От друга страна, когато двигателят е горещ, маслото не трябва да се разрежда твърде много, за да осигури достатъчна защита.

 

Добавките в моторното масло спомагат за стабилизиране на неговия вискозитет и предотвратяват прекалено разреждането или сгъстяването му при различни температури и условия на работа. Това гарантира, че маслото може ефективно да смазва и защитава компонентите на двигателя, независимо от температурата на околната среда или натоварването на двигателя. Ако отворите някой магазин за моторно масло като Motornomaslo.bg ще откриете както масла с добавки, така и само добавки, да се предлагат. Спрямо нуждите на автомобила ви можете да изберете онова,
което най-добре ще ви свърши работа.

 

Намаляване на свързаните с триенето загуби на мощност

 

В допълнение към минимизирането на триенето и износването, моторното масло играе роля за намаляване на загубата на мощност, причинена от триенето в двигателя.

 

Докато маслото циркулира в двигателя, то образува тънък смазочен филм върху различни движещи се части, като буталата, коляновия и разпределителния вал. Този филм действа като бариера между металните повърхности, като намалява прекия контакт и триенето. Като намалява триенето, маслото спомага за оптимизиране на ефективността и производителността на двигателя, което му позволява да предава повече мощност към колелата.

 

Ефективното смазване, осигурявано от моторното масло, допринася за по-плавната работа на двигателя и подобрената икономия на гориво, тъй като за преодоляване на съпротивлението на триене се губи по-малко енергия.

 

Уплътняване и защита срещу течове

 

Моторното масло служи също така като уплътнител и защита срещу течове в различните уплътнения на двигателя. Уплътненията и уплътнителите са от решаващо значение за поддържане на правилна компресия и предотвратяване на изтичането на течности или газове.

 

С течение на времето уплътненията могат да се разрушат или да станат крехки поради излагането на високи температури и стареене. Добавките в маслото спомагат за кондиционирането и подмладяването на тези компоненти, като ги правят по-гъвкави и по-малко склонни към течове.

 

Освен това вискозитетът и филмообразуващите свойства на маслото спомагат за запълване на малки пролуки или несъвършенства в уплътненията и уплътнителите, като образуват плътно уплътнение и предотвратяват изтичането на масло или проникването на замърсители.

 

Устойчивост на окисляване и термично разрушаване

 

По време на работа на двигателя моторното масло е изложено на високи температури и окисления. С течение на времето тези условия могат да доведат до цялостно окисляване на маслото и химическото му разграждане, което намалява ефективността му като смазочно вещество.

 

За да се борят с окисляването и термичното разграждане, съвременните моторни масла съдържат антиоксиданти и добавки за термична стабилност. Тези присадки помагат за неутрализиране на вредните свободни радикали и предотвратяват разграждането на маслото при високи температури.

 

Осигурява защита при студен старт

 

По време на студен старт, когато двигателят все още не е загрял, моторното масло е изправено пред предизвикателството да протича бързо и да смазва компонентите на двигателя. Ниските температури могат да доведат до сгъстяването му, което възпрепятства способността му да достигне бързо до критичните зони.

 

За да се справят с този проблем, моторните масла се формулират с присадки, известни като депресанти на точката на изстиване. Тези добавки понижават точката на изстиване на маслото, което му позволява да тече по-свободно при ниски температури. Те помагат да се гарантира, че двигателят получава правилно смазване още от момента на стартиране, като намаляват износването и предотвратяват повредите при студен старт.

 

Освен това някои моторни масла съдържат модификатори на вискозитета, които подобряват течливостта на маслото при ниски температури, като същевременно запазват вискозитета му при по-високите температури.

 

В обобщение, моторното масло изпълнява множество важни функции в двигателя. Ролята му е жизненоважна за поддържане на оптимална работа, дълготрайност и ефективността на двигателя.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3915 |09.10.2023 Войната в Близкия изток вдигна с 4% цената на петрола . 0| 3994 |09.10.2023 За пациенти с намален яйчников резерв, възрастов фактор, азооспермия и други репродуктивни проблеми – безплатни консултации на 14 октомври, в София . 0| 4837 |06.10.2023 Храмът на зъба – най-свещеното място в Шри Ланка . 0| 4923 |06.10.2023 За всички педиатрични пациенти с нефрологични заболявания- остра и хронична бъбречна недостатъчност - безплатна консултация в София със специалиста доц. д-р Айсел Тактак на 13-ти Октомври 2023г. 

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads