Реклама / Ads
15| 6008 |24.01.2012 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

ЛУКойл си върна лиценза

.
Официално "Лукойл Нефтохим" от днес си върна лицензите за акцизния склад на бургаската рафинерия и петролният терминал "Росенец". Това определи Административен съд София - град на последното заседание по делото, защото то бе прекратено, съобщи БГНЕС.
 

 

В съда и Агенция "Митници", и Лукойл бяха подали молба, в която посочват, че са сключили споразумение и искат то да бъде потвърдено. Съдът го потвърди и обезсили решението, с което бе отнет лицензът на компанията. Определението му е окончателно и не подлежи на обжалване, освен това има сила на влязъл в сила съдебен акт, затова "Лукойл" от днес официално е с върнат лиценз.


Акцизният склад на бургаската рафинерия "Лукойл Нефтохим" и петролният терминал "Росенец" са с отнет лиценз от 22 юли 2011 г., но рафинерията и терминалът продължаваха да работят, тъй като Върховният административен съд (ВАС) спря на 10 август изпълнението на решението на митниците. Така спорът за това дали законно е отнет лицензът, се пренесе в Административния съд на София, защото компанията подаде жалба.

 

Двете споразумения между петролната компания и Агенция "Митници" са сключени на 23 януари, обясни Соня Вълкова директор на дирекция "Правно - нормативна" в агенция "Митници". Вчера са представени в съда с молба и от двете страни да бъдат потвърдени. Вълкова посочи, че в споразумението "Лукойл" се задължава да приведе в съответствие своите данъчни складове, а Агенция "Митници" в 3-дневен срок, след като заявят, че са го направили, трябва да установи дали това е така. Всички уреди са монтирани според изискванията на закона в единия данъчен склад.

 

В заявлението пише, че в рамките на година и половина ще бъдат доставени уреди и за петролния терминал Росенец. "Удостоверението, което е издадено за съответствие има определен срок 18 месеца, по искане на "Лукойл" – те определят срока и в този срок те са длъжни да сложат и последните уреди, които костват достатъчно много средства и технически са много по-сложни за изпълнение", каза Соня Вълкова. Тя посочи, че и към този момент проверката установява, че вече има достатъчно средства за измерване и контрол, които дават възможност за контрол от Агенция "Митници" в реално време.

 

Вещите лица, които изготвиха експертизата ще получат възнаграждения, но не по 2000 лв., а по 400, определи още съдът. Причината - те са искали допълнително схема, която вече е била в материалите по делото.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 6861 |16.01.2012 ЛУКойл си написал "домашното", дадено му от Ваньо Танов . 4| 5486 |12.12.2011 “Лукойл” скрил хил.литри гориво, констатират експерти . 4| 5759 |05.12.2011 Вижда се края на сагата "Лукойл-Агенция Митници" . 3| 7475 |31.08.2011 Тръгват делата срещу "ЛУКойл"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads