Реклама / Ads
1| 4910 |15.03.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Менда Стоянова: Има страх, но няма нужда от паника

.
Менда Стоянова
Страховете на хората в икономическа криза са обосновани, но не бива да се паникьосваме. Това заяви председателят на парламентарната финансово бюджетна комисия и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова, цитирана от БНР.
 

Според нея има обнадеждаващи сигнали, каквито са първите данни за износа.

Менда Стоянова заяви, че бюджет 2010 е добър и отчита прогнозите, които са реалистични. „Трябва да се направи всичко възможно, за да се изпълни бюджетът, особено в разходната му част", добави Менда Стоянова.

Тя отрече, че има политически натиск за увеличаването на плоския данък от 10 на 12%.

Според независимите икономисти от групата на "Макролоч" обаче, за да не попаднем в негативната спирала като Гърция, България трябва да намали държавните разходи и да избягва дефицити. 

От  Института "Отворено общество", което периодично анализира икономическата ситуация и рисковете пред страната притеснение поражда спирането на реформите в ключови сектори като пенсионната система, здравеопазването и администрацията.

По думите на Георги Прохаски от Центъра за икономическо развитие приходите в бюджета няма да нараснат. Ето защо в средата на годината трябва да се предвиди буфер и евентуално да започне актуализация на бюджета, в случай че приходната част не се изпълнява. Тази година трябва да бъдат замразени пенсиите и заплатите в бюджетната сфера, както и да се откажем от идеите за намаляване на осигуровки и ДДС.

Правителството в един много кратък период трябва да определи кои разходи са наистина необходими, казва Димитър Чобанов от УНСС. Тези министерства и ведомства, които не са предприели нужните мерки, а това означава да се помисли кое е излишно, кои функции се дублират и съответно разходите за тях да бъдат значително намалени, така че бюджетът да може да влезе в една устойчива позиция и дефицитът да започне да бъде понижаван, посочва още Чобанов.

От своя страна Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии обясни, че от началото на кризата в 13 от 16 месеца има огромен растеж на разходите.Той подчерта, че въпреки факта, че хора от управлението на страната на риторично ниво използват речник, който би могъл да бъде приписан на либерални икономисти, данните, а в икономиката данните са всъщност дела, сочат друго. В този смисъл е удачно да се каже:" По данните ще ги познаете, не по приказките", коментира Ганев.

Икономистите смятат, че възстановяване може да се очаква след средата на 2010 година.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4832 |15.03.2010 Бизнесът на протест срещу политиката на Дянков . 6| 5685 |14.03.2010 Български изби бягат от “Винария” . 2| 6819 |13.03.2010 "Домо" пое към ликвидация . 2| 4961 |12.03.2010 Държава и бизнес се разбраха за парите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads