Реклама / Ads
0| 5041 |14.08.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

НЕК: Без режим на тока по морето

.
Режим на тока в Слънчев бряг и региона няма да има. Това съобщават от Националната електрическа компания във връзка с повишената консумация на електроенергия в района на курорта.
 

Изпълнителният директор на компанията Красимир Първанов определя информацията за това, че ще има режим на тока като „спекулации и психоза”.

Електроенергийният пръстен около Несебър, Слънчев бряг, Поморие и Каблешково се натоварва най-много между 18.45 и 21.45, отчетоха от НЕК.

От компанията са разговаряли със Съюза на хотелиерите в България както и със Съюза на собствениците на хотели в Слънчев бряг за това в този часови пояс да се намали потреблението на ток като се намали климатизацията и осветлението. Организациите са приели това предложение с разбиране и са обещали да вземат необходимите мерки.

Междувременно Община Несебър, „Слънчев бряг” АД, Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация, „Съюзът на собствениците - Слънчев бряг”, Националната електрическа компания и Електроенергийния системен оператор (ЕСО) призоваха всички граждани и гости към разумно използване на електроенергията в горепосочения часови пояс в дните с високи температури.

Поради нарасналото потребление на електроенергия в района на Бургас, свързано със завишеното застрояване и включването на нови потребители в eлектрическата мрежа, както и незаконно присъединените обекти, съчетано и с изключително високите температури, се стигна до екстремно високи товари на електроенергийната система в последните дни, което я поставя пред сериозни изпитания, посочват от пресцентъра на община Несебър.

Имаме уверението на електроенергийните компании, че се прави всичко необходимо, за да се сведат до минимум прекъсванията в електрозахранването. Надяваме се, че с общи усилия ще успеем да преодолеем тежкия период, поставил на изпитание, както електроенергийната система по Черноморието, така и жителите, хотелиерите и гостите на общината, пише в прессъобщението.

От общината посочват, че имат уверението на електроенергийните фирми, че за следващия туристически сезон ще бъдат взети всички мерки, за да не се стига до подобна ситуация.

В момента електроенергийната система работи в нормален режим, посочват от НЕК.

Потреблението на електропреносната мрежа в страната се е повишило като цяло с 15%, а вчера е отбелязан пик в това потребление от 4740 мегавата за цялата система.

Пръстенът, който обслужва Черноморието, вчера е придобил натоварване от 180 мегавта, като нормалното натоварване в предходни години е било 160 мегавта. В района на Слънчев бряг натоварването вчера е било 95-97 мегавта. Товарите трябва да се овладеят до около 90 мегавата, с което няма да има никакъв експлоатационен проблем в електроенергийната система, смятат от компанията.

От НЕК се ангажират, че след приключването на туристическия сезон, ще започне рехабилитация на мрежата, така че в следващия туристически сезон да не се стига до такива проблеми.

В региона на Бургас и Варна ще са необходими около 120 млн. лв., за да се решат такива подобни проблеми. За тази година средствата са осигурени в инвестиционната програма.

В района на Слънчев бряг има започната процедура за строителство на подстанция още от 2003 година. От НЕК са осигурили инвестиционния ресурс за строежа й, но вече за четвърти път се променя мястото на терена за строежа на подстанцията. НЕК не дава разрешение за присъединяване към разпределителната мрежа, това се извършва от електроразпределителната компания, което има лиценз за обслужване на съответната територия, поясниха от компанията.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5117 |12.05.2010 Облекчават визовия режим за руснаци . 1| 4978 |26.04.2010 Облекчават визовия режим за руски туристи? . 0| 4918 |19.03.2010 Либерализират режима за европарите . 1| 5584 |25.05.2009 Затягат режимът за карането на джетовете

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads