Реклама / Ads
1| 4975 |26.04.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Облекчават визовия режим за руски туристи?

.
Днес за първи път ще заседава новосформираната работна група, която ще търси вариант за облекчаване на визовия режим за рускоговорящите туристи. В нея ще се включат експерти от Министерството на външните работи, Министерство на икономиката, енергетиката и туризма, както и народни представители от Комисията по икономическа политика, енергетика и туризъм.
 

Повод  за днешната среща е промяната на условията по издаване на визите на руските туристи, която гръмна в началото на активния летен туристически сезон.

За новите изисквания руските туроператори, които водят групи в страната, научиха преди по-малко от две седмици. Те им бяха съобщени устно на 16 април 2010 г. в българското посолство в Москва.

Промените предвиждат забрана за кандидатстване за визи он лайн, по-висока такса за обработка на документите (вместо 500 - 760 рубли), както и усложнена процедура за кандидатстване.

Списъците за визи трябва да се подават по нов образец, а в изнесения визов център руските туроператори трябва да представят по пет копия от документите за визи.

Някои центърове, които обслужват руски туристи, допълнително са увеличи таксата за обработка на документите от 12 на 19 евро. Така цената на самата виза за руските граждани, избрали България за туристическа дестинация, става 54 евро, вместо досеганите 35.

От асоциацията на руските туроператори съобщиха, че са озадачени от внезапните промени.

По данни на туроператори един руски турист оставя у нас средно 1 000 евро. Гърция и Испания вече въведоха многократни визи, Хърватия ги отмени за лятото, а Турция преговаря да отпаднат. В тази ситуация на силна конкуренция и на редица други европейски страни, ако новите изисквания останат в сила, притокът на руски туристи към България безспорно рязко ще намалее, смятат от бранша.

С проблемите на визовия режим за руските туристи ще бъдат запознати и представители на Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА), Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), Съюзът на инвеститорите в туризма (СИТ), Съюзът по балнеология и СПА туризъм, както и сдруженията на хотелиерите в Слънчев бряг и Златни пясъци, които също ще участват на тази първа среща.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4917 |19.03.2010 Либерализират режима за европарите . 21| 5633 |02.03.2010 Борисов отказа руските пари за АЕЦ "Белене" . 10| 4843 |11.09.2009 Папандреу: Бургас-Александруполис обслужва руски интереси . 0| 5202 |03.06.2009 Руските туристи спасяват сезона

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads