Реклама / Ads
1| 5369 |30.11.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Норвегия спонсорира проект за българските води

.
Стартът на проекта беше приветстван от посланик Тове Скарстейн Източник: Вяра Йовева
Очаква се България да получи 1,1 милиона евро от Норвегия, предназначени за създаването на информационна система за нашите води.
 

Това стана ясно, след като Министерство на околната среда и водите (МОСВ) и Дирекцията по водни ресурси и енергетика (NVE) към норвежкото Министерство на петрола и енергетиката подписаха партньорско споразумение, с което стартира изпълнението на проект «Информационна система за разрешителни и мониторинг при управление на водите» по Норвежката програма за сътрудничество, съобщават от пресцентъра на екологичното ведомство.

Проектът е в съответствие с Националната стратегия за развитие на водния сектор в България и основната му цел е да се осигурят IT инструментите за ефективен мониторинг и контрол на издаваните разрешителни по Закона за водите и комплексните разрешителни, издавани по Закона за опазване на околната среда, както и за публикуване на съответните регистри на разрешителни и данните от мониторингана разрешителните. Общата му стойност е 1 386 096 евро, от които 1 178 000 евро безвъзмездна помощ от правителството на Норвегия чрез Норвежката програма за сътрудничество. Програмата се управлява от норвежката държавна фирма „Иновация Норвегия".

Очакваният резултат е да бъде изградено ядрото на единна информационна система за водите, с което незабавно ще се облекчи работата на бизнеса в страната. Срокът за изпълнение на проекта е краят на април 2011 г.

Стартът на проекта беше приветстван от посланик Тове Скарстейн, която посочи, че този проект е част от по-голяма програма на норвежкото правителство на стойност 20 млн. евро, насочени към партньорство между норвежки и български организации в приоритетни области. С изпълнението му България «ще получи един ефективен инструмент, който ще позволи да бъде приложена политиката на Европейския съюз за водните ресурси» - каза при подписването Агнар Ос - генерален директор на Дирекцията по водни ресурси и енергетика (NVE) към норвежкото Министерство на петрола и енергетиката. От българска страна документът беше подписан от заместник-министъра на околната среда и водите Ивелина Василева, председател на Управляващия комитет по проекта.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5829 |30.10.2009 680 млн. лева потънали в екопроекти . 0| 5126 |28.10.2009 Финализират 10 проекта по ФАР през 2010 . 0| 5077 |20.10.2009 Кризата удари българските вина . 0| 5364 |30.09.2009 В проекта Белене държатавата трябва да бъде защитена

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads