Реклама / Ads
1| 5941 |16.04.2008 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Отново скандали заради дюните в "Слънчев бряг"

.
След подаден сигнал от политически клуб “Екогласност”, че се извършват строителни дейности върху дюните в "Слънчев бряг" РИОСВ Бургас направи проверка. Оказа се, че не се строи на територията на пясъчните дюни.
 

Това, което се прави е залесяване и изграждане на нова пътека, тъй като старата е била почти разрушена.

Според представители на РИОСВ Бургас засадяването на дръвчета и храсти по дюната не ебило съгласувано с тях. От ръководството на "Слънчев бряг" АД обаче са категорични, че такова съгласуване е имало на министърът на околното среда и водите Джевджет Чакъров го е отменил, в следстви е на сигнала подаден от организацията.  

"Екогласност" протестира срещу нещо, което дефакто не съществува. Те твърдят, че се извършва строителство на дюните, че правим паркинг, че залесяваме и т.н. Практически обаче ние на тази част от дюните, която е защитена не извършваме никакво строителство, както и на другите дюни, единственото нещо, което правим е залесяване", това каза пред Frognews.bg Изпълнителният директор на "Слънчев бряг" АД Малина Стратиева.

По думите й първо са били почистени всичките дюни, които са били сборище на битови отпадъци и съществуващата растителност са я подновили. Това, което се изгражда като пешеходна част е съществуващ от години път, които в момента се подновява.

"Пътеката, която искат да демонтираме е от 70-те години, но тя е подновявана многократно. Създадена е по предписание на РИОСВ, надигната е над дюната, за да не се руши от преминаващите плажуващи. Ако сега решат да я демонтираме, летовниците ще тръгнат направо през дюните", коментира още Стратиева.

Според шефката на "Слънчев бряг" най-страното е, че тази организация, която протестира го прави против строителство, което не съществува, а протестира против залесяване. Те са получили сигнал от хотелиери.

izgrev_12.jpg
 снимки Вяра Йовева

"Аз не мога да си представя кой е този хотелиер който ще възроптае против залисяване и облагородяване на една част от Слънчев бряг. Освен ако не е някой, който работи за конкуренцията и има голямо желание всеки път в началото на сезона да се образува фалшива тревога. Аз разбирам, че всички ги дразни това, че Слънчев бряг е много хубав курорт, въпреки всичките плювни които се изнасят", смята Стратиева.

Утре ще се проведе среща, на която ще присъстват представители на ръководството на "Слънчев бряг" и  еколози и независим еколог, който да каже какво нередно се прави и да се види на място. Оказало се, че тази екологична организация, която е получила сигнал от хотелиери едва днес е отишла да види за какво става въпрос. Въпреки всичко на този етап от РИОСВ смятат, че трябва да се демонтира пътеката и да се махне растителността, защото нарушавала дюните.

"Сценарият е абсолютно същия като този миналата година и понеже не намериха никакво строителство сега спират залесяването. Според мен зад тази акция стои Съюзът на собствениците, защото и предният път в началото не стояха зад протестите, но после се присъединиха към тях. Става въпрос конкретно за управителния съвет на Съюза на собствениците. За мен е странно, че хотелиерите в Слънчев бряг са против залесяването на някакъв район и предизвикват скандал, който е фалшив", каза още Стратиева.

Даниела Георгиева 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5073 |05.03.2008 Германските летища затворени заради стачка . 0| 5156 |28.11.2007 Бургас отново изпревари Варна по ново строителство . 1| 5854 |28.11.2007 Бургас отново изпревари Варна по ново строителство . 1| 5749 |16.11.2007 "Гражданска отговорност" отново поскъпва, компании обявяват нови цени

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads