Реклама / Ads
10| 8626 |28.07.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Пада таванът на пенсиите?

.
В момента таванът е 700 лв. Източник: Вяра Йовева
Според експерти в общественото осигуряване вече се обмислят варианти за падане на тавана на пенсиите за всички, а не само за тези, които ще се отпускат след 1 януари 2010 година.
 

Според социалния кодекс максималният размер на пенсиите, отпуснати до края на 2009 г., не може да надвишава 35% от максималния осигурителен доход за предходната година. В момента таванът е 700 лв. Това значи, че за тези пенсии таван винаги ще има, ако парламентът не гласува промени в кодекса.

Евентуално отпадане на тавана за всички задължително трябва да бъде с условието, че пенсията ще бъде преизчислена върху целия осигурителен стаж, обясни вицепрезидентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов, който е зам.-председател на надзорния съвет на НОИ. По стария кодекс пенсията се определяше върху трите най-добри години стаж преди 1997 г. Така преди няколко години се разбра, че има хора, чийто реален размер на пенсията надхвърля 2-3 хил. лв. Това са предимно банкери, които са се осигурявали през 90-те години върху огромни суми.

За пенсиите, отпуснати след 1 януари 2010 г., засега социалният кодекс не предвижда таван. Експертите са изчислили, че по това време най-високите вече ще бъдат донякъде регулирани от максималния осигурителен праг. Ръководителят на дирекцията за анализи, планиране и прогнози в НОИ Христина Митрева обаче не скри в интервю за "Труд", че има резон в условията на икономическа криза падането на тавана да бъде отложено за пореден път. Тя смята още, че пенсиите трябва за момента да се замразят, да не се вдигат вдовишките надбавки и допълнителните пари за възрастни над 65 г., което е записано в програмата на ГЕРБ.

Управителят на НОИ Сотир Ушев отказа да даде лично мнение ще създаде ли падането на тавана проблем пред бюджета на осигуряването.

"Правилата, по които се определя таванът на пенсиите, винаги са се решавали от парламента по предложение на МС. Във всички случаи това е политическо решение, което се взема на базата на финансови разчети на финансовото министерство", коментира Ушев. Но напомни, че в 12 от страните на ЕС задължителните пенсионни системи имат таван на пенсии.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 8273 |23.07.2009 Как Борисов стана новият фаворит на Запада? . 0| 5595 |15.07.2009 Пада цената на бензина през есента? . 0| 5043 |16.06.2009 Пада цената на природния газ с 33,14% . 2| 5125 |12.06.2009 Цените на нощувките по Южното Черноморие падат с над 10%

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads