Реклама / Ads
3| 6071 |30.06.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Парламентът подкрепи фискалния план на Дянков

.
Фискалните правила на Симеон Дянков минаха на второ четене в Народното събрание.
 

Благодаря на всички, които подкрепиха промените, убеден съм, че те защитават интересите на страната. Това заяви финансовият министър Симеон Дянков, след като идеите му получиха подкрепата на мнозинството.

Това е национален проект, който се нуждаеше от широк консенсус сред политическите сили, подчерта още той.

Предлаганите изменения и допълнения в Закона за устройството на държавния бюджет са продиктувани от необходимостта от залагане на фискални правила, които да осигурят рестрикция по отношение на фискалната политика. Максималният размер на разходите по консолидираната фискална програма не може да надвишава 40 на сто от прогнозния брутен вътрешен продукт.

Няма нито една държава в ЕС, която през 2008 и 2009 да има под 2% бюджетен дефицит и до 40% преразпределение, коментира Румен Овчаров.

Според него днешното гледане на Закона е безсмислено, тъй като другата част от идеите на Дянков за пакта едва ли ще намерят място в Конституцията.

Някой нещо си е решил и иска на всяка цена да го наложи, посочи още социалистът. Ако промените минат в Конституцията, по думите му, Бойко Борисов и Симеон Дянков ще се превърнат в универсалния сапун и универсалната изтривалка, с която бъдещите правителства ще се оправдават, защо не правят една или друга политика.

Според лидерът на СДС Мартин Димитров в момента за България бюджетния дефицит е по-голям проблем отколкото за други страни. А българите още помнели кризата от 1997.

Въпреки това, има смисъл в текстовете, макар че те не решават всички проблеми, коментира синият лидер. Все пак това е някаква стъпка в правилната посока.

Според синият лидер има полза за страната от фискална дисциплина. За пример той посочи, че инвестициите в Естония са нараснали 4 пъти, след като страната балансирала бюджета си. Мерките за бюджетна стабилност са важни, категоричен бе Мартин Димитров.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5000 |18.06.2011 Дянков отложи връзването на апаратите с НАП . 30| 5789 |14.06.2011 С. Дянков: За радост не президентът решава социално-икономически въпроси . 60| 8785 |08.06.2011 Дянков изненада пенсионерите: Вдигаме ви пенсиите, но не на всички! . 16| 5229 |07.06.2011 Дянков вдигна мерника на шефа на НАП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads