Реклама / Ads
5| 5295 |28.05.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Първи признаци на съживяване на имотния пазар

.
Жилищни сгради Източник: Вяра Йовева
Играчите на пазара са намалели със 75%. Предприемачите и консултантите в сектора искат спешни мерки от страна на държавата за насърчаване на инвестициите
 

Първи признаци на съживяване - достигнат е психологическият минимум

Първи признаци на съживяване на имотния пазар отчитат водещи представители на сектора. Според тях е достигнат психологическият минимум, при който хората са готови да купуват. Около това становище се обединиха днес Николин Гавраилов, председател на Българска камарата на предприемачите в строителството (БКПС), Егмонд Якимов, член на УС на БКПС, Николай Пехливанов, член на БКПС, Лъчезар Искров, председател на Национално сдружение недвижими имоти (НСНИ), Иван Велков, член на УС на НСНИ, които взеха участие в пресконференция за състоянието на пазара на жилищни имоти. Цените на жилищата се задържат на достигнатите за последните 6 месеца ценови нива 700-1000 евро/кв.м. През месеците април и май са се появили и купувачи с пари в брой, отчитат още от бранша.



Играчите на пазара са намалели със 75%

От началото на глобалната финансова и икономическа криза (септември миналата година) до момента броят на "играчите" на пазара е намалял със 75%. Останали са сериозните професионалисти, които отчитат по-голям пазарен дял и знаят как да съобразят действията си с променящите се условия. Според представителите на сектора, за да се развива в правилна посока, браншът има нужда от подкрепата на държавата.

Лъчезар Искров, председател на НСНИ, отчете, че по данни на БНБ през 2008 година в сектора строителство у нас са влезли около 6,2 млрд. евро преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ), което е 18,1% от Брутния вътрешен продукт. От началото на годината до края на март ПЧИ са 646,6 млн. евро спрямо 1,202 млрд. евро през същия период на миналата година. "От началото на годината е отчетено, че два пъти е нараснал броят на сключените сделки", заяви след срещата в отговор на въпрос на Econ.bg Лъчезар Искров. Започва да се възвръща доверието между потребителите и инвеситорите, подчерта още той. Пълното изказване за ситуацията на пазара може да чуете в аудио файла след статията.

Икономиката ни ще привлече с една трета по-малко чужди инвестиции в сравнение с 2008 г.

Прогнозите на Българската агенция за инвестиции са, че икономиката ни ще привлече с една трета по-малко ПЧИ в сравнение с 2008 г., или най-много до 4 млрд. евро. Най-песимистичните прогнози сочат, че в страната ни ще влязат до 3 млрд. евро чуждестранни инвестиции, отчете още Искров. Той още изтъкна, че през последните 2 месеца не се забелязва понижение на цените на жилищата и предприемачите се завръщат. Раздвижване има и при ипотечното кредитиране. Потребителите вече могат да разчитат на кредит, който е до 60% от цената на жилището. Банките отпускат кредит на домакинства със сигурен доход.

Секторът иска подкрепа от държавата

Предприемачите и консултантите в сектора на недвижимите имоти искат спешни мерки от страна на държавата за насърчаване на инвестициите, като например облекчаване на административните процедури. Необходима е система от мерки за създаване на държавни или общински фондове за частично гарантиране на кредитите на различните целеви групи - например млади семейства, притежатели на лихвоточки и пр. Съществуващите гаранционни фондове и новосъздаденият Холдингов фонд могат да са една работна платформа и модел за подобна дейност, изтъкна още председателят на Национално сдружение недвижими имоти.

Цените на ваканционните имоти са спаднали с 20%

Николай Пехливанов подчерта, че пазарът на ваканционни имоти е изпаднал в криза още преди година и половина. Регистриран беше рязък спад на интерес от страна на английските купувачи и липса на финансиране на проектите от страна на банките, припомни той. Според Пехливанов пазарът беше овладян изцяло от спекулантите. Наличието на криза обаче охлади техния интерес и на пазара останаха само сериозните „играчи". Компаниите, които са останали в бизнеса, са имали възможност да придобият огромен пазарен дял и да продължат да инвестират в сегмента с ваканционни имоти. Оцелелите компании са продължили да предлагат висококачествен продукт.

Николай Пехливанов подчерта, че вече може да се говори за край на кризата при ваканционните имоти. В момента пазарът е наводнен от имоти. Също така е отчетена стабилизация и плавно покачване на цените на пазара на качествените ваканционни имоти. Цените на ваканционните имоти са спаднали с 20% в сравнение с нивата отпреди кризата, отчете още Пехливанов.

На заем от Econ.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5000 |04.04.2009 Осквернени храмове са хит на имотния пазар в Италия . 0| 5613 |31.03.2009 Бургаското летище посреща първи туристи в средата на април . 2| 5345 |27.03.2009 Бизнесът оптимистичен за първи път в последните месеци . 5| 5699 |24.03.2009 Купувачът определя правилата на имотния пазар

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads